Arvutiviiruste epideemiad muudavad elektronposti kasutuks

Kaido Einama 04. märts 2004, 00:00

Koos lumesajuga saabus veebruari lõpus ka tõeline viirustesadu, mis ummistas rämpskirjadega postkaste, uputades kasulikud teated viiruskirjade laviini alla ja muutes e-kirja teel suhtlemise raskeks.

Paljudes ettevõtetes jäävad ka tähtsad kliendikirjad vastuseta, kuna kõikjalt saabuvad viiruskirjad ujutavad postkastid üle ja tihti jäävad nende vahel olevad vajalikud kirjad viirusega saadetisi kustutades tähele panemata.

Eriti suureks on probleem muutunud ingliskeelse kirjavahetusega firmades, sest praegu levivad viirused peidavad end üldkasutatavate igapäevaste fraaside taha, mis sunnib pahaaimamatut kasutajat ka nakatunud viiruskirju avama või neid kõiki korraga kustutama. Nii ongi osa ettevõtteid asunud oma e-aadresse välja vahetama või hoiatavad kliente, et ei suuda kõigile kirjadele vastata.

?Täna on juba märts, kuid päev on hullematest hullem viiruste osas. Kella 10?16 on saabunud neli viirusbaaside uuendust ja juba on uued pahalaste näidised käes,? kirjeldas F-Secure?i viirustõrjet müüva BCS Infra infoturbe grupi juht Andrus Koka nädala alguses valitsenud pingelist olukorda.

Peasüüdlased ? Bagle.F ja G ning NetSky.D ? tegid nakatunud arvutitest masspostitusi, ilmselt sai Netsky kätte ka mõnes nakatunud arvutis sisalduva rämpspostituse andmebaasi, sest plahvatuslik levik üle maailma toimus rekordilise kiirusega. Esimest korda saavutas viiruse levik ülemaailmse mõõdu vaid paari tunniga.

?28.?29. veebruari nädalavahetus oli uute viiruste osas väga viljakas,? kirjeldab Koka möödunud musta nädalavahetust. ?Kokku levis viis erinevat Bagle?i varianti, kui rääkida ainult ühest viirusest. Kusjuures näis, et niipea, kui mõni viirustõrjefirma oli kaitse valmis saanud, muutis autor või loominguline kollektiiv viiruse koodi ja kõik algas uuesti.?

Veebruari võib tervikuna pidada väga viirusterohkeks kuuks. Esimesel nädalal liikus MyDoomi järel DoomJuice, mis püüdis ?puhastada? nakatunud masinaid. Siis pääses mööda Mydoomi tagaukse porte liikvele Vesseri-nimeline internetiuss. Kuu lõpus aga ummistasid üksteise võidu postkaste Bagle?i ja Netsky versioonid, iga paari päeva tagant uuendati viiruse versiooni ja nii jätkub see ka praegu.

Kaspersky Labi andmetel tulid märtsis viiruste leviku edetabelitesse ka mõned vanad viirused, näiteks Funlove, mis suudab nakatada ka teisi viiruseid ja nii saabub ta arvutisse juba värske viiruse küljes.

Märtsis toob F-Secure Eesti turule spetsiaalse kodukasutaja kodukontori komplekskaitse F-Secure Internet Security 2004, mis sisaldab antiviiruse, internetikaitse ja e-posti kontrollija. Toode on mõõduka hinnaga ja lihtne kasutada. Praegu pakub ka Symantec sarnast toodet Norton Internet Security 2004. Teistel antiviirusetootjatel on sellised komplekslahendused müüki tulemas või juba müügil. Ainult viirustõrjest enam ei piisa.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing