Ajutine sissevedu säilib ELis

Aivar Pau 16. märts 2004, 00:00

Enne Eesti liitumist Euroopa Liiduga peatamismenetlusele (seestöötlemine, ajutine importimine, tolliladustamine, transiit) allutatud kaubad jäävad ka pärast liitumist tolli järelevalve alla ning tolliprotseduur tuleb lõpetada vastavalt Euroopa Liidu õigusaktidele. Loomulikult võib kaupa lubada vabasse ringlusse, selleks tuleb esitada vastav tollideklaratsioon ja maksta impordimaksud. Vabasse ringlusse lubatavalt kaubalt ei maksta tollimaksu juhul, kui deklarant tõendab kauba ELi tollistaatust.

Ajutise importimise tolliprotseduuril olev kaup jääb tolli järelevalve alla ja enne liitumist alustatud protseduur tuleb lõpetada järgneva tollikäitlusviisiga ELi õigusaktides ettenähtud tingimustel. Kui ajutise importimise tolliprotseduuril olev kaup saadetakse teise liikmesriiki, rakendatakse transiidi tolliprotseduuri. Kui kaup saadetakse nn kolmandatesse riikidesse, rakendatakse taasväljaveo tolliprotseduuri. Sellise kauba vabasse ringlusse lubamisel vabastatakse kaup tollimaksust ja muudest meetmetest, kui tõendatakse kauba ühenduse tollistaatus või sooduspäritolu. Küll aga peab maksma käibemaksu.

Kui ajutise impordi tähtaeg on lõppemas, võib praegu kehtiva määruse kohaselt tähtaega pikendada. Seda on mõtet teha kaupade suhtes, mis suunati protseduurile väljastpoolt ELi.

Tootmisvahenditele ELis täielikku tollimaksuvabastust rakendada ei saa. Seega ei vasta alates 1. maist nende kasutamine ühenduse tolliseadustiku tingimustele ja protseduur tuleb lõpetada ühenduse sätete kohaselt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing