Ikea looja Ingvar Kamprad rikkam kui Bill Gates

Sirje Rank 06. aprill 2004, 00:00

Rootsi majandusajakirja Veckans Affärer andmeil on 77aastase rootslase vara suurus 53 miljardit dollarit ja Bill Gatesil 47 miljardit dollarit. Ajakirja kohaselt on Kamprad nii Gatesist kui ka legendaarsest investeerimisgurust Warren Buffetist mööda viinud USA dollari nõrgenemine ning Ikea kontserni väärtuse üleshindamine.

Veckans Affärer on pannud võrdusmärgi Kampradi isikliku vara ning Ikea omanikuks oleva sihtasutuse vahele Hollandis, kirjutas majandusleht Dagens Industri. Sellist tõlgendust taunivad Ikea kontserni esindajad ega pea õigeks ka USA ajakiri Forbes, kus Kamprad on 2004. a pingereas rikkaima skandinaavlasena siiski alles 13. kohal 18,5 miljardi dollariga. Pingerea tipus on seitsmendat aastat Bill Gates.

Samas on Ikea kontsernist vähe teada, kuna see ei ole börsil ning nii pole selgust, kuidas Ingvar Kampradi vara hinnata. Läinud kuul kirjutas näiteks Rootsi päevaleht Dagens Nyheter, et ükski teine rootsi firmaomanik ei võta oma ettevõttest välja nii suuri summasid kui kokkuhoidlikkuse poolest kuulsad Ikea kontserni omanikud. Väidetavalt 5,9 miljardit Eesti krooni aastas. See raha on omakorda investeeritud tulutoovatesse varadesse ? kinnisvarasse, aktsiatesse.

Ingvar Kamprad oli maruvihane, kuid möönis siis lehele, et kontsern paneb raha kõrvale mustadeks päevadeks. ?Ma ei taha öelda reservide suurust, kuid olen uhke, et probleemide puhuks oleme majanduslikult hästi kindlustatud,? ütles ta. ?Nii on see olnud sellest ajast, kui ma alustasin. Ütlesin toona, et iga kolmas kroon tuleb mustadeks päevadeks kõrvale panna.?

?Ma ei ole just hiidtarbija,? ütles Kamprad samas intervjuus. Stockholmis sõidab ta Ikea kaubamajja metrooga, kus saab kasutada pensionäri sooduskaarti, ning viimase otsa Ikea bussiga. Odavus ja kulude kokkuhoid on Ikea põhikontseptsioon ning juhtkond peab innustama eeskujuga.

Ka maksude planeerimine pole Kampradile võõras ? osa kontserni kuuluvatest arvukatest firmadest on registreeritud Hollandi Antillidel. Rootsi kõrgete maksude eest on Kamprad ise elama kolinud ?veitsi.

Vanahärrat ennast innustab praegu enim Ikea laienemine Venemaal. ?USAs ja Euroopas on kõike saada, kuid Venemaal elatakse kehvalt. Anname omalt poolt tõelise sotsiaalse panuse,? ütles Kamprad ajakirjanikele, kui käis läinud kuul Kaasanis isiklikult avamas Ikea esimest kaubamaja väljaspool Moskvat ja Peterburi. Kampradi sõnul on tal vana unistus ? sisustada vene kodu.

Ikea tahab Venemaal jõudsalt laieneda hoolimata tagasilöökidest, bürokraatiast ja kõrgetest tollidest, mis kohati küünivad 150 prtsendini. Sellest loodetakse mööda loovida tootmise suurendamisega Venemaal ? läinud aasta 70 miljonilt dollarilt viie aasta pärast 600 miljonile dollarile. Seitsme-kaheksa aastaga plaanib Ikea kaubamajade arvu Venemaal kasvatada praeguselt neljalt 25-le.

Ingvar Kamprad on sündinud 1926. Smalandis erinevalt Ikea-müüdist suhteliselt jõukasse perre.

Äritsemist alustas juba teismelisena, Ikea firma registreeris 17aastaselt.

Kampradi idee oli toota mööblit nii madala hinnaga, et see oleks taskukohane võimalikult paljudele. Ta ehitas kaubamajad äärelinna, lasi klientidel kauba ise koju viia ning kõige tipuks ise kokku panna. ?Mitte rikastele, taibukatele? ? oli üks Ikea reklaamlauseid.

See lihtne ja geniaalne kontseptsioon töötas üle ootuste hästi. Ikea on kasvanud kontserniks, millel on 186 sisustuskaubamaja 31 riigis.

Kamprad armastab kultiveerida endast müüti kui äärmiselt kokkuhoidlikust inimesest, sest see vastab Ikea kontseptsioonile. Samas on fassaadi taga üks Rootsi osavamaid maksuplaneerijaid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:20

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing