Hiina jahutab tooraineturgu

Romet Kreek 13. aprill 2004, 00:00

Eile langes New Yorgis vase hind kuu aja madalaimale tasemele. Spekuleeriti, et Hiina püüdlus jahutada oma majandust vähendab maailma suurima vasetarbija ehk Hiina nõudlust. Vase hind langes Comexil 3,1 protsenti, 1,264 dollarile naelast.

Hiina kekspank tõstis pankade reservnõuet, mistõttu Hiina kommertspangad peavad kaasatud hoiustest senisest suurema osa keskpanka edasi hoiustama. Selle sammuga tõmbab keskpank raha ringlusest välja ja tahab jahutada Aasia suuruselt teist majandust, kartes, et tooraine impordi kasv ähvardab tõsta inflatsioonisurvet. Alates 25. aprillist peavad Hiina kommertspangad hoidma senise seitsme protsendi asemel 7,5 protsenti hoiustest keskpangas.

Hiina valitsus tahab aeglustada investeeringuid sellistesse tööstusharudesse nagu terase-, alumiiniumi- ja tsemenditööstus, kartes, et tootmisvõimsused võivad ületada nõudlust, põhjustades hindade kukkumist ja kasvatades halbu laene.

Hiina tööstustoodang kasvas märtsis aastatagusega võrreldes 19,4 protsenti. Aasta esimese kahe kuuga tõusid investeeringud põhivarasse 55 protsenti. Hiina impordi 42protsendilist kasvu vedas tooraine import. Investeeringud terasetööstuses kasvasid selle aasta esimesel kahel kuul 173 protsenti. Ehituses olevad terasetööstused on võimelised tootma alates tulevast aastast 330 mln tonni terast aastas. Riigi majandusplaneerijad ei näe, et kodumaine nõudlus ulatuks sellisele tasemele enne 2010. aastat.

Hiinas ehitatavad alumiiniumitehased enam kui kolmekordistavad tuleval aastal riigi alumiiniumitoodangu 10 mln tonnile. Riigi alumiiniuminõudlus on sellest kogusest kaks korda väiksem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:21
    Otsi:

    Ava täpsem otsing