Elamute ehitusbuum tõstis vase hinda

Raivo Sormunen 19. aprill 2004, 00:00

Vase tulevikutehingute hind tõusis möödunud reedel New Yorgi kaubabörsil viimase kahe kuu kiireimas tempos, kuna USA kaubandusministeerium raporteeris, et märtsis oli ehitustegevus riigis üle ootuste tugev.

Viimase 12 kuu jooksul ehitama hakatud elamute arv kasvas USAs märtsis 2,007 miljonini, samas kui analüütikud olid Bloombergi uuringu kohaselt oodanud 1,9 mln suurust numbrit. See kinnitas, et nõudlus metalli järele on kasvuteel. Vase hind kukkus möödunud nädalal viimase kuu madalaimale tasemele, kuna 9.aprilli raport näitas, et riskifondid ja teised spekulandid olid oma vase positsioone vähendanud.

?Uute majade ehitusnumber oli hea ning see tõi fondid taas turule tagasi vaske ostma,? ütles Bloombergile St. Louisis asuva taaskasutatud vaske autotootjatele ja ehitajatele müüva Kataman Metalsi president Warren Gelman.

Vase maikuu lepingute hind tõusis reedel New Yorgi kaubabörsil 4,2% tasemeni 1,3425 dollarit naela kohta. Londoni metallibörsil tõusis vase juulikuu lepingute hind 2919 dollarini tonnist. Tegemist oli suurima päevatõusuga pärast 17. veebruari.

Vase viimase kaheksa aasta kõrgeimast tasemest, mis saavutati selle aasta 2. märtsil, jäi lahutama kõigest vähem kui viis protsenti.

Vase hinna tõus kiirenes 1,2975 dollaril naela juures, mil metalli hakkasid Gelmani sõnul ostma suuremad spekulandid. Samas hakkasid ka vase languse peale mänginud investorid metalli ostma.

USA ehitusbuumi on tinginud viimase nelja kümnendi madalaimad intressimäärad. Ehitussektor on aga suurim vase tarbija, hõlmates metalli kogunõudlusest umbes 40%. Vase hinda kergitab ka prognoos, mille kohaselt toodetakse sel aastal metalli 500 000 tonni nõudlusest vähem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing