Märtsis suurenes hoogsalt ekspordi kasv

Sirje Niitra 10. mai 2004, 00:00

Kõige enam suurenes masinate ja seadmete eksport, millest omakorda andsid suure osa mobiiltelefonid ja nende varuosad. Kuna Elcoteq Eesti plaanib tänavu oma käivet kahekordistada ja töötab praegu täisvõimsusel, võib arvata, et suurema osa sedalaadi toodangu ekspordi kasvust tuli just sellelt ettevõttelt.

Elcoteq Eesti integratsioonijuht Ilmar Petersen ütles, et ei saa börsiettevõtte tütre majandustulemusi kommenteerida, kuid ta märkis, et märtsi eksport oli igal juhul suurem kui aasta tagasi samal ajal.

Tartus raadio- ja telesaatjaid ning traatsidetelefone tootva ASi Tarkon juhatuse esimees Owe Karlsson ütles, et ettevõte ekspordib 90% toodangust Rootsi ja märtsis kasvas väljavedu 10%. ?Mis edasisse puutub, siis oleme väga optimistlikud ja usume, et turg kasvab pidevalt,? lausus ta.

Teisena suurenes 174 miljoni krooni võrra transpordivahendite eksport. Sellesse andis suure panuse UVZ & AVR Ahtme vagunitehas, mis tootis märtsis esmakordselt sada naftasaaduste veoks raudteel mõeldud vaguntsisterni, mis kõik läksid Venemaale.

Aasta lõpuks plaanib ettevõte toota kokku 1300 vagunit. Ühe vaguni hind on 429 000 krooni, mis teeb kuu ekspordi summaks ligi 43 miljonit krooni. Vagunitehase ühe omaniku, AVR Trans Service?i tegevdirektori Andrei Meidra sõnul on vagunite ostjaks Hansa Liisingu Venemaa divisjon.

Respo Haagised ekspordib 80% oma toodangust, sellest 90% läheb Soome. Põhiline eksporttoodang on sõiduauto järelhaagised. Märtsis kasvas nende tootmine veebruariga võrreldes 15% ehk 1,3 mln kr võrra. Ettevõtte juhataja Ain Antonsi sõnul oli aprillis ekspordi kasv veelgi suurem ? üle 53%. Tegu on hooajalise kaubaga, mis läheb praegu hästi ka Eesti siseturul, lisas ta.

Hansapanga analüütiku Maris Lauri hinnangul on olukord ekspordi osas olnud juba mõnda aega soodne ja eriti tugev oli kasv märtsis. Enamasti on tema sõnul tegu allhanke ekspordiga, mis on olnud üle ootuste suur. Teistes valdkondades on kasv olnud mõõdukam. Ekspordi suurenemise taga on analüütiku hinnangul elektroonika- ja telekommunikatsioonisektori areng nii kogu maailmas kui ka Euroopas. Aprillis kasvas eksport Lauri sõnul sama tempoga ja kasv jätkub, sest ka maailmamajandus näitab arengutendentsi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing