Tallinna börs teenis mullu rekordkasumi

Annika Matson 02. juuli 2004, 00:00

Tallinna börsi juht Gert Tiivas rõõmustas, et mullu jõudis esimest korda kasumisse ka turgude- ehk börsiüksus, kuid endiselt on see üsna väike protsent kogukasumist. Eelmised paar kolm aastat on turgude üksus olnud kahjumis või nullis.

Eriti tugevat kasvu näitasid eelmisel aastal pensioni- ja väärtpaberiregistri üksus. Tiivase ütluste kohaselt oli teise samba pensionireform üle ootuste edukas. ?Liitujate arv oli oluliselt suurem, kui ka kõige julgem prognoos pakkus,? märkis Tiivas. Ka ettevõtete registreerimine läks börsi juhi andmetel väga hästi. ?Nüüd on ligi 6000 ettevõtet registris,? täpsustas Tiivas. Ka kulusid on börs kokku hoidnud.

Tallinna börsi nõukogu uus liige, Hansapanga intressitoodete kauplemise osakonna juhataja Allan Marnot ütles, et tema ülesanne on esindada Hansapanka ja seista turuliikmete huvide eest. ?Tahan, et Tallinna börsil kauplemine oleks turuliikmetele turvaline ja et toimuks palju tehinguid,? ütles Marnot. Ta lisas, et jätkab sama rada, mida senised liikmed on seal käinud.

?Paratamatu on täna, et üksi ei saa hakkama ükski börsisüsteem,? Kommenteeris Tallinna börsi kuulumist OMHEX süsteemi Marnot.

Tiivas märkis, et ka Riia börsil ja Vilniuse börsil oli mullu päris korralik kasum.

Vilniuse börsi kasum oli 1,5 ja Riia börsi oma 5,3 mln krooni.

Küsimusele, kas jooksva aasta kasum võiks teha Tallinna börsile uue rekordi, vastas Tiivas, et seda ei julge ennustada. ?Eelmisesse aastasse langesid mitmed õnnestunud ettevõtmised, seda on väga raske järgi teha,? ütles ta.

Jooksva aasta kohta märkis Tiivas, et esimene kvartal börsil oli väga aktiivne, teine pisut loium. ?Üldiselt tundub, et turud on endiselt tugevad, seda tõestas ka mai lõpus Lätis üle pika aja taas läbi viidud SAF Tehnika aktsiate esmane avalik emissioon (IPO), mis läks väga hästi,? möönis Tiivas.

Eestis ootab Tiivas esimest IPOt veel enne jõule. ?Eestis on mitu tublit ettevõtet, kes on oma plaanidest vähem või rohkem rääkinud, on aja küsimus, millal nad oma dokumentidega nii kaugele jõuavad,? ütles Tiivas.

?Stockholmi börsil on juba selle aasta alguses olnud mitu IPOt, Helsingis kahjuks mitte ühtegi. Kui Helsingi turu ka käima saaks oleks lootust meilgi, sest Soome turg on meile väga oluline indikaator,? ütles Tiivas.

Tallinna börsi aktsionäride korraline üldkoosolek toimus kolmapäeval, 30. juunil. Seal kinnitati 2003. aasta majandusaasta aruanne ja otsustati 8,824 mln krooni suurusest kasumist 0,337 miljonit kandi kohustuslikku reservkapitali ja 350 000 krooni garantiifondi. Ülejäänud kasum summas 8,136 miljonit krooni otsustati jätta jaotamata.

Lisaks valis üldkoosolek Tallinna börsi nõukogu liikmeteks Jukka Pekka Ruuska (OMHEX), Jouni Sakari Torasvirta (OMHEX), Allan Marnoti (Hansapank) ja Jaak Raivo (Eesti Ühispank). Nõukogu liikmetena jätkavad endiselt Joel Aasmäe (Lõhmus Haavel & Viisemann), Allan Martinson (Microlink), Sven Meimer (Eesti Pank) ning Teuvo Rossi (OMHEX).

Tallinna börs valis 2004. majandusaasta audiitoriteks PriceWaterhouseCoopers?i audiitorid Urmas Kaarlep ja Tiit Raimla.

HEX Tallinn kuulub rahvusvahelisse OMHEX gruppi, mille peakorter asub Rootsis. OMHEX grupp tegutseb lisaks Eestile veel üheteistkümnes riigis. Grupp on noteeritud Helsingi ja Stockholmi börsidel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing