MicroLinki omanikud võtavad firmast üle 200 miljoni krooni

Villy Paimets 09. juuli 2004, 00:00

MicroLinki aktsiakapitali vähendatakse väikseimale seadusega lubatud summale ? 400 000 kroonile. Baltic Republic Fundi kõrval saavad suurema osa rahast veel EBRD ja Soome riskikapitalifondiga SITRA seotud investeerimisfond Baltic Investment Fund, MicroLinkiga liidetud Astrodata ja Fortechi omanikud, MicroLinki asutajad ning Allan Martinson.

?Viimase nädala jooksul olen kuulnud mitmeid kummalisi tõlgendusi ? inimesed pole tihti aru saanud, mida see tähendab ja (aktsiakapitali ? toim.) 157-lt miljonilt 0,4 miljonile kroonile vähendamine kõlab dramaatiliselt,? ütles MicroLinki nõukogu liige Allan Martinson. ?Arvatud on, et MicroLinki aktsionärid põgenevad, küsitud on, kes siis omanikuks jääb jne.?

?Tegelik sisu on, et MicroLinki omakapital on 30. juunil lõppenud majandusaasta lõpuks ca 400 miljonit krooni, millest 157 miljonit on aktsiakapital ja ülejäänu peamiselt jaotamata kasum,? selgitas Martinson. ?Ettevõttel on kõvasti üle 300 miljoni krooni vaba raha. Seda on kaugelt enam, kui tänane põhitegevus suudaks ilma liigseid riske võtmata kuhugi investeerida. Seetõttu otsustasid aktsionärid kasutada äriseadustikus ette nähtud võimalust aktsiakapitali vähendada ja aktsiaid tagasi osta, et ülekapitaliseeritust vähendada.?

Ettevõttesse jäetakse Martinsoni sõnul piisavalt kapitali, et ta arenguplaane finantseerida. ?Aktsiakapitali vähendamine ja aktsiate tagasiost on levinud viis ülekapitaliseerituse vähendamiseks, seda on muuhulgas kaalunud näiteks ka Eesti Telekom,? ütles Martinson.

MicroLink kavatseb Martinsoni sõnul aktsiate tagasiostu ja aktsiakapitali vähendamise käigus välja maksta 207 miljonit krooni. Ka selle järel jääb firma omakapital 200 miljoni krooni kanti ning firmale jääb kõvasti üle 100 miljoni krooni raha. Martinsoni sõnul võib ettevõte sügisel ka äsja lõppenud eduka majandusaasta eest dividende maksta.

?Mis puutub aktsiakapitali tõstmist 157 miljonile kroonile (veel aprillis oli aktsiakapital 154,6 mln kr ? toim.), siis nõukogu emiteeris mais-juunis paarile väikeaktsionärile vastavalt varasematele kokkulepetele ca 260 000 aktsiat. See moodustab umbes 1,6% MicroLinki aktsiapakist,? lisas Martinson. ?Tegu on MicroLinki nõukogu liikmete ja MicroLinkile konsultatsiooniteenust osutavate ettevõtetega.? Umbes pooled neist emiteeritud aktsiatest sai Allan Martinsonile kuuluv OÜ Solving, äriregister kandis muudatused aktsiaraamatusse üleeile.

MicroLinki asutaja Hanno Haamer, kes saab talle kuuluva OÜ Kentariuse kaudu kevadeks 24,5 miljonit krooni, ei soovinud aktsiakapitali vähendamist kommenteerida. ?Küsige juhatuse käest, jah, ma rohkem ei kommenteeriks,? olid tema ainsad sõnad.

Maksuseaduste kohaselt peavad aktsionärid aktsiakapitali vähendamise ja aktsiate tagasiostu puhul maksma 26% tulumaksu vara väärtuse tõusult.

Eilse teate kohaselt valis MicroLinki nõukogu uueks esimeheks Baltic Investment Fundi esindaja Jarmo Rautiaineni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing