Microsoft üllatas hiigeldividendiga

Sirje Rank 23. juuli 2004, 00:00

Kokku maksab Microsoft aktsionäridele nelja aasta jooksul 75 miljardit dollarit, millest 32 miljardit moodustab ühekordne erakorraline dividend, mille aktsionärid saavad kätte 2. detsembril.

Wall Streetil aga vaieldakse juba, milline on Microsofti aktsia õige hind nüüd, kus firma ülikiire kasvu ajad on ilmselt möödas ning 29aastane firma on tüürimas aeglasema kasvuga soliidsete bluechip-firmade ehk väärtusaktsiate hulka.

Suurima tulu saab Microsofti erakorralisest dividendist firma asutaja Bill Gates, maailma rikkaim mees, kes on lubanud need 3,3 miljardit dollarit annetada oma heategevusfondile. Firma kaasasutaja Steve Ballmer saab ühekordset tulu 1,36 miljardit dollarit.

Investeerimispanga LHV maaklertegevuse juhi Kristjan Lepiku sõnul on ka LHV kliendid mullu detsembris Microsoftile antud ostusoovitust päris hästi kuulda võtnud ning teenivad nüüd erakorralisest dividendist kolm dollarit aktsiast ehk kokku umbes kolmveerand miljonit krooni.

Vähem on Microsoftile panustanud Hansapank Marketsi kliendid, kes aktsiaturgude osakonna juhataja Lauri Linnu sõnul on eelistanud liikuvamaid ja odavamaid USA aktsiaid.

Elavnemist Microsofti aktsia ümber enne eile avaldatud kvartalitulemusi ning kasvavat tõenäosust, et Microsoft kassasse kuhjunud 56 miljardit dollarit välja jagab, tunnistas ka Ühispanga aktsiamaakler Peeter Koppel.

Lisaks ostab Microsoft järgmisel neljal aastal 30 miljardi dollari eest tagasi oma aktsiaid ning kahekordistab kvartalidividendi 8 USA sendile ehk kokku 3,5 miljardile dollarile aastas.

Microsofti aktsia tootlus kerkib 1,1%-le, mis jääb siiski allapoole S&P 500 indeksi aktsiate 1,7% keskmist ning mitmete väärtusaktsiate indeksite tootlust, kirjutas Wall Street Journal. Oluliselt ei vähene ka rahamägi ? pärast erakorralist dividendi jääb kassasse 24 miljardit dollarit, millele igas kuus lisandub vähemalt miljard dollarit. Umbes sama palju raha oli kassas kolme aasta eest, kui seni aktsia hinna tõusuga rahuldunud investorid hakkasid häälekamalt nõudma dividendide maksmist. 1998. aastast pole Microsofti aktsia oluliselt liikunud.

Microsoft ise põhjendas suurt dividendimakset mitme monopolivastase kohtuasja lahenemisega, millega vähenes teadmatus võimalike trahvisummade suhtes.

Microsoft kaupleb praegu Nasdaqi börsil tasemel, kus aktsia hind ületab 22,5 korda 2004. aasta kasumiootused. S&P 500 indeksi keskmine on 17. Pessimistlikumad analüütikud prognoosivad, et see vahe hakkab vähenema. Optimistid leiavad, et Microsofti väljavaated on jätkuvalt paremad kui enamkul S&P 500 indeksi firmadel. Sanford C. Bernsteini analüütik Charles di Bona usub, et Microsoft suudab kasumit aktsia kohta suurendada pea kaks korda kiiremini kui S&P 500 keskmine 6% ning on aktsia hinnanud indeksist paremaks aktsiaks, kirjutas Wall Street Journal

Pessimistid ennustavad pärast dividendi väljamaksmist aktsia langust. Microsofti peamised rahaallikad ? Windowsi operatsioonisüsteem ja Office?i tarkvara ? on ilmselgelt haripunktist läbi, uued ärivaldkonnad aga alles kahjumis või kasumisse jõudmas.

Microsoft ise seob suured ootused uute toodetega, millest olulisim on Longhorn ? Windowsi operatsioonisüsteemi järgmine versioon. Bill Gatesi sõnul saab sellest firma ajaloo üks olulisemaid tooteid, mille mõju on võrreldav omal ajal Windows 95 tulekuga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing