Terase hinnatõus ähvardab jätkuda

Tõnis Oja 28. juuli 2004, 00:00

Terves reas Põhja-Ameerika kaevandustes, mis annavad kokku veerandi kontinendi rauamaagitoodangust, võivad palgaläbirääkimised viia streikideni, mis võib omakorda tähendada terase hinna tõusu, kirjutas ajaleht The Wall Street Journal.

Tööseisakud, mis juba esinevad terves reas Kanada kaevanduses ning mis on tulemas USAs, kus kohe on lõppemas kollektiivlepingute kehtimise tähtajad, ei ole seni veel metalli hinnale mõjunud, sest paljudel metallisulatusfirmadel on maagitagavarad. Investeerimisfirma Prudential analüütiku John Tumosozi hinnangul on terasesulatajatel maagivarusid umbes kaheks kuuks, kuid juhul kui streigid kestavad rohkem kui 30 päeva, võivad tema sõnul tekkida probleemid.

Ametiühingutegelaste sõnul on metalli hind kahekümne viie aasta kõige kõrgemal tasemel, mis annab neile läbirääkimislaua taga tugevad positsioonid. ?Sellises turuolukorras ei istu me maha ega anna järele teisel pool lauda öeldule,? lausus ajalehele nii kaevandajaid kui ka terasesulatajaid ühendavate ametiühingute sekretär Tom Conway. Juba praegu streigib kokku rohkem kui 2000 rauamaagikaevanduste töötajat.

Lisaks streikidele avaldab terase hindadele mõju ka nõudluse kasv.

Euroopas kasvab sel aastal nõudlus terase järele 2,8% võrra, sest ehitajad, autotootjad ja kohalikud masinatootjad on suurendanud metalli sisseostmist, teatas uudisteagentuur Bloomberg. Euroopa terasetootjad on tõstnud hinda sel aastal juba kolmel korral. Euroopa autotootmine, mis esindab umbes viiendikku nõudlusest, kasutab sel aastal metalli 3% rohkem kui aasta tagasi, teise viiendiku esindaja, ehituskonstruktsioonide valmistajate tarbimine kasvab protsendi võrra.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing