Harju Elekter saab aktsiaid juurde

Alvar Jõgeva 13. august 2004, 00:00

PKC Group teatas, et maksab 0,5 eurot erakorralisi dividende ja teeb fondiemissiooni, mille käigus saab iga aktsia kohta 2 aktsiat juurde.

Harju Elektri omab 10,6 protsenti PKC Groupi aktsiatest. Hetkel ähvardab firma kolmanda kvartali tulemust kahjum finantsinvesteeringu ümberhindluselt, kuid fondiemisiooni järel on ajalooliselt aktsiad tõusnud keskmiselt 4 protsenti. Kuigi portfelli väärtus tehingu tulemusena ei muutu, on tegemist psühholoogilise mõjuga. Kui muud tingimused jäävad samaks ja valida on 10 ja 100 kroonise aktsia vahel, siis tasub osta 10 kroonist aktsiat, kuna madal hind meelitab investoreid ligi. Samuti peaks selle tulemusel muutuma aktsia likviidsemaks.

Harju Elektri puhul on tegemist hea ettevõttega, kuid aktsia hind sisaldab väga kõrgeid ootuseid, mistõttu olen hinnatõusu suhtes negatiivselt meelestatud. Firmale kuuluvad PKC Groupi aktsiad on küll väärtus omaette ja on seni osutunud väga heaks investeeringuks. Siiski ostaksin pigem PKC aktsiad otse Helsingi börsilt, kui Harju Elektrit, mille bilansis on ka Soome firma väärtpaberid. Sest kui Harju Elektri majandustulemusest välja arvata finantsinvesteering ja leida, palju ülejäänud operatsioonid kasumit teenivad, siis saame väga kalli aktsia.

Tallinna börsil oli eile tagasihoidliku käibega päev, erinevalt viimaste päevade paigalseisule tegid Hansapanga ja Telekomi aktsiad läbi väikese tõusu. Börsil sooritati kokku 56 tehingut, käive ulatus 13,2 miljoni kroonini.

Hansapanga aktsia hind tõusis 0,88 protsenti, 107,64 kroonini. Eesti Telekomi aktsia kerkis 107,96 kroonini, mis tähendas 0,44 protsendilist tõusu.

Investorid, kelle portfellis on kohalike firmade aktsiad, võivad rahul olla, sest välisturgude langusest pole me osa saanud. Eile kukkus eestlaste lemmikvälisaktsia Nokia aktsia läbi 9 euro tasemest, mis on käesoleval aastal kõike muud kui rõõmu valmistanud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing