Soome töökogemus tõi juhtpositsiooni

Ketlin Priilinn 19. august 2004, 00:00

Kuidas hindate oma karjääri? Kas olete tõusnud samm-sammult või olete teinud suuri hüppeid?

Karjääriredelil olen tõusnud astehaaval, ilma hüpeteta. Enne juhiks saamist olin ettevõttes töötanud erinevatel ametipostidel kokku üheksa aastat. Edasi töötasin mõned aastad Soomes ning pöördusin siis ettevõttesse tagasi. Soomes elamine oli väga kasulik kogemus, kuna sain selle ajaga väga hea soome keele oskuse.

Ja kuidas siis sai Teist juht?

1997. aastal tegi praegune tootmisdirektor mulle ettepaneku hakata juhtima Antsla Mööblivabrikut. Hiljem Wermosse sain aga nii, et endine juhataja jäi pensionile ning tema asemele otsiti uut. Üks liisk langes minu peale ja pärast läbirääkimisi saigi selline otsus vastu võetud.

Miks Te pole ettevõtja, vaid palgaline?

Kui ma poleks siin, siis ilmselt oleksingi ettevõtja. Kes teab, võib-olla kunagi veel jõuan selleni, ehkki tänapäeval on ettevõtlusega alustamine raskem kui varasematel aegadel. On suur vahe, kas olla väikese firma omanik või suure firma juht. Suures firmas on tegutsemisruumi palju rohkem, see on huvitavam ja mitmekesisem.

Millistel koolitustel tahaksite veel osaleda?

Tahaksin arendada oma inglise keelt, samuti sooviksin võtta teatud juhtimisalaseid koolitusi.

Kes on Teie arvates Eesti mainekaim juht või ettevõtja?

Mainekaid ja edukaid ettevõtjaid on muidugi palju, ent tooksin vast välja Oliver Kruuda, kes on suutnud Kalevi nii kõrgele tasemele viia ja seal hoida.

Mida viimati lugesite?

Kaks viimasena loetud teost on ?Talvesõda? ja ?Konstantin Päts?. Üldiselt eelistangi ajaloolisi raamatuid päris ilukirjandusele. Ajaloolistest raamatutest saab tavaliselt väga huvitavaid uusi teadmisi.

Kust ostate oma igapäevased kaubad?

Toidu ostan põhiliselt kahest kauplusest: Vilja Marketist ja Konsumist. Eelistan kauplusi, kus oleks vähem rahvast ja piisavalt ruumi autot parkida. Üldiselt olen vähetarbiv inimene ja palju kusagil ?oppamas ei käi.

Mis on Teie elu suurim saavutus?

Arvan, et elu suurimad saavutused on mul veel alles ees. Seni ei arva, et oleksin millegi väga erilisega silma paistnud. Ma ei ole kaaslinlase kombel Everesti tippu roninud ega teinud muud väga märkimisväärset.

Milliseid tööpakkumisi Teile tehakse?

Võru inimestele ei tehta nii palju pakkumisi kui tallinlastele. Siin hinnatakse rohkem neid, kes on kauem olnud ühe koha peal. Viimase aasta jooksul vist ei olegi ühtegi pakkumist tulnud, enne seda on aga mõned ikka olnud. Üldiselt on need seotud olnud mööbli- või puiduvaldkonnaga ning ka mõned ehitusalased pakkumised on tulnud Soomest. Kohalikus ringkonnas arvatakse ilmselt, et olen ettevõttes paigas, ja ei hakatagi midagi pakkuma.

Millised põhjused sunniksid Teid töökohta vahetama?

Kui tekib rutiin ja tunne, et ei ole enam firmas kusagile areneda või firmat kuhugi edasi viia, siis peaks juht kindlasti töökohta vahetama, sest rutiin on halvim, mis juhile osaks võib saada. Minul on praegusel hetkel piisavalt motivatsiooni. Tahaksin tõestada nii endale kui ka teistele, et suudan selle ettevõtte kaardile tuua.

Kas omanikepoolne surve kasumi kasvule on suur?

Omanikud, nii Neinar Seli kui ka Veljo Ipits, on piisavalt arusaajad ega võta ettevõtet kui lihtsalt äriprojekti. Nad on siia väga palju investeerinud.

Kui tihti suhtlete oma alluvatega?

Otseste alluvatega püüan ikka igal tööpäeval suhelda. No kui mitte päris iga päev, siis ülepäeviti kindlasti. Olen püüdnud endale selgeks teha, et juhil peab kõikide alluvate jaoks võrdselt ja piisavalt aega jätkuma.

Kas olete juba ka oma mantlipärija peale mõelnud?

Praegu ei oska seda veel küll öelda. Kindlasti oleks kasulik, kui see uus inimene oleks meie ettevõtte seest, sest Wermo on suhteliselt konservatiivne ettevõte ja väljastpoolt tulijal oleks ehk raske kohaneda.

Mis annab Teile usku ja jõudu arendada ettevõtet?

On selge, et inimesed ilma mööblita läbi ei saa. Kui ehitatakse ilusaid kodusid, soovitakse neid sisustada ka ilusa mööbliga. Pigem on Eesti turg liiga väike kõigile tootjatele. Inimesed ei taha ühesugust mööblit, vaid ikka kogu aeg midagi uut.

Millised ajalehed ja ajakirjad Teil kodus käivad?

Ajalehtedest käivad Postimees ja Eesti Ekspress. Ajakirjadest ostan tihti Loodust, Horisonti ja sirvin ka Tehnikamaailma. Töö juures loen aga Äripäeva ning kohalikku lehte.

Richard Mutso
ASi Wermo nõukogu liige, endine juhataja

Midagi halba ei ole tema kohta küll öelda. Oma ametikohale on Olev saanud väga hea ettevalmistuse. Enne juhiks saamist töötas ta Wermos pikka aega. Iseloomult on ta tasakaalukas, ei rabista ning probleeme vähendab n-ö step by step ehk siis järk-järgult. Enne Wermo juhatajaks saamist juhtis ta Antsla Mööblivabrikut, seega on kõik teadmised ja kogemused tulnud järk-järgult ka talle endale.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing