Diveci endistele töötajatele kohtus paljud asjad ei meenunud

Peeter Raidla 08. september 2004, 00:00

Tõsi, kriminaalasi puudutab aastaid 1995?1999, nii et ajalisel faktoril on siin oma roll etendada. Samas võtsid kõik kolm tunnistajat omaks enda allkirja paralleelselt Diveci ja offshore-firmaga sõlmitud töölepingul. Viimati mainitud töölepingul oli palgasumma Diveciga sõlmitust tavaliselt kaks-kolm korda kõrgem ning süüdistuse kohaselt jäeti selle pealt maksud tasumata.

?Minu palk oli 1500 krooni. Ei mäleta, kas töölepinguid oli üks või rohkem,? väitis näiteks tunnistaja ja lisas siis pisut hiljem: ?Kätte sain umbes 3000 krooni. Ma ei oska kommenteerida, miks oli kaks erinevat lepingut.?

?Öeldi, et nii on vaja,? kommenteeris teine tunnistaja kahe lepingu olemaolu. ?Enda arust töötasin ma Divecis. Aga ma ei tea, milline firma mulle palka maksis.?

?Ma ei tea, milline firma mulle palka maksis. Minu jaoks oli kõik üks Divec,? sõnas kolmas tunnistaja.

Tunnistajad kinnitasid, et tööd Divecis juhtisid Vallaste ja Tamm, kuid keegi neist ei osanud öelda meeste toonaseid ametikohti ettevõttes. Palka oli kõigile maksnud raamatupidaja, kes ulatas kaks korda kuus kinnise ümbriku, milles oli kokkulepitud summa.

Läinud aasta novembris kohtus tunnistusi andnud Toomas Karelson, kes oli töötanud Diveci pearaamatupidajana aastail 1993?1996, ütles aga toona: ?Mina koostasin palgalehed ja andsin need Vallaste ja vahel ka Tamme kätte, sest seifi võti oli nende käes. Vallaste töötas Divecis konsultandina. Raha panid ümbrikusse ja jagasid inimestele nemad. Vahel võisin ka mina seda teha.?

Vallaste ja Tamme kriminaalasjas on jäänud kohtul ära kuulata veel nelja tunnistaja ütlused. Uus katse tehakse 28. oktoobril. Ühe tunnistaja puhul lubas kohus kohaldada sundtoomist. Kolme tunnistajat, sealhulgas aeg-ajalt kolumnistirollis esinevat Heiti Kenderit pole kohus veel suutnud tabada.

Vahepeal avaldatud riigikohtu lahenditest lähtuvalt kahandas Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Kristel Siitam-Nyiri kriminaalkoodeksi sätteid, mille alusel ta Vallaste ja Tamme süüdimõistmist taotleb. Praeguse seisuga jäi üles vaid süüdistus maksuhaldurile valeinformatsiooni või võltsitud dokumentide või deklaratsioonis valeandmete esitamise eest, kui see toimus tahtlikult. Selle alusel saab kohtualuseid süüdimõistmise korral karistada rahatrahvi, aresti või vabadusekaotusega kuni kolme aastani.

Vallaste ja Tamme kaitsjad, vandeadvokaadid Monika Mägi ja Andres Simson esitasid kohtule väljavõtte raha liikumisest firma Divec Company Formation Services Inc arvetel. Selle kohaselt liikus läbi firma arvete nelja aastaga ligi 65 miljonit krooni. Kaitsjad soovisid sellega kummutada süüdistust, nagu oleks mainitud offshore-firma samastatav Diveci Ettevõtete Asutamise ASiga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing