Koondamine Kreenholmis jätkub

Liis Kängsepp 20. september 2004, 00:00

Kui Brezhnevi aja lõpul 1980ndate algul oli Kreenholmi hingekirjas koos lasteaedade ja muu tootmisvälise tegevusega 12 000 inimest, siis täna on ettevõttes 4000 töötajat.

ASi Kreenholmi Valdus juhi Matti Haarajoki sõnul peab Kreenholmi töötajate arv järgmise aasta esimese poolaasta lõpuks jääma 3600 peale ning 2005. aasta lõpuks peab Kreenholmis töötama 3000 inimest.

?Ma kahtlustan, et selline koondamine mõjub Narva linnale väga negatiivselt,? sõnas Kreenholmi emaettevõtte Boras Wäfveri tegevjuht Thomas Widstrand reedel. Widstrandi sõnul on plaanis koondamisi hajutada ning leida linna teisi investoreid. ?Me oleme juba leidnud 1-2 kaablifirmat, kes plaanivad Narva investeerida ning kasutada meie kinnisvara ning inimesi.?

Juulis kirjutas Eesti Päevaleht, et mõned endised Kreenholmi töötajad on juba leidnud rakendust OÜ Amphenol Eesti kaablitehases ning ettevõttel on plaanis kokku tööd anda kolmesajale Kreenholmist koondatud inimesele.

Nordea Panga analüütiku Indrek Hinno sõnul on tööhõiveprobleem Ida-Virumaal olnud üleval juba tükk aega. ?Ega ta head ei tähenda, kui tuhat töötut veel juurde tuleb,? sõnas Hinno. Siiski usub Hinno, et suurel osal koondatutest on võimalik leida asendustöö.

?Eks see on löök jaekaubandusele ja sarnasele sektorile,? lisas Hinno, analüüsides koondamise mõju Narvale. ?Samas tuleks endalt küsida, kumb on parem ? 1000 inimest praegu või 4000 paari aasta pärast.?

Kreenholmi endise juhi Meelis Virkebau sõnul võib Kreenholmi probleem suuresti olla müügis. ?Kui omal ajal Nõukogude Liidu turg ära kadus, siis mina nägin alternatiivina USA turgu, mis tarbib suuri mahtusid,? lausus Virkebau.

Praegu peetakse Kreenholmis Virkebau sõnul perspektiivikamaks rohkem Lääne-Euroopa ja Venemaa turge. ?Kreenholm on loodud suurte mahtude tootmiseks, kuid Lääne-Euroopas on palju väikeseid ja kapriisseid kliente võrreldes USA-ga, kus suured kaubandusketid tarbivad ühesugust toodangut.?

Oktoobris sulgeb Boras Wäfveri Rootsis ketrus- ja kudumisvabriku, koondades sellega seoses umbes 100 inimest. Tootmine tuuakse Narva üle, kuid see ei tähenda, et Kreenholmist koondataks vähem inimesi.

Borås Wäfveri AB tegevjuhi Thomas Widstrandi teatel sai kogu Borås Wäfveri grupp tänavu esimeses kvartalis 21 miljonit Eesti krooni kahjumit, käive ulatus 625 miljoni kroonini. Mullu samal ajal teenis grupp sama käibe juures 5 miljonit krooni kasumit.

Töötukassa andmetel Kreenholm uusi kollektiivse koondamise hüvitise taotlusi teinud ei ole. Kokku on 2003. ja 2004. aastal Kreenholmist koondatud saanud töötukassalt töölepingute kollektiivse ülesütlemise hüvitist 3 mln krooni.

Sel aastal on Kreenholm koondamishüvitist taotlenud ühel korral ? 1. aprilli otsusega maksti Kreenholmist koondatud 228le inimesele 1,7 mln krooni.

Eelmisel aastal sai Kreenholm töötukassalt hüvitist neljal korral kogusummas 1,3 mln krooni, toona läks hüvitis jagamisele 177 inimese vahel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing