Sampo Uus Euroopa Fond seljatas suuremad konkurendid

Annika Matson 22. september 2004, 00:00

?See on muidugi tore, et fond on olnud hea tootlusega, aga olulisem on, et indeksit on õnnestunud käesoleval aastal väga oluliselt lüüa,? rõõmustas Sampo Uus Euroopa Fondi juht Alo Kullamaa. Fondi võrdlusindeks on ka juba aastaid koosnenud 85% ulatuses Budapesti börsi CETOP20 indeksist, kuhu kuuluvad 20 juhtivat Kesk-Euroopa firmat ning 15% ulatuses Äripäeva arvutatavast Balti 30 indeksist.

Aasta lõpupoole on Sampo fondijuhil kavas Poola aktsiaid veelgi juurde osta, sest riigi makromajanduslik väljavaade on enneolematult hea. Eriti väiksemate ettevõtete hulgas on tema sõnul mitmeid huvitavaid ideid.

Samuti pakub Sampo Panga fondijuhile huvi oktoobri lõpus toimuv Poola suurima finantsgrupi PKO esmaemissioon. ?PKO esmaemissiooni müügihind tundub mõistlik ning mida on kindlasti kavas märkida,? märkis ta.

?Eesti turul on kõige huvitavam see, millal toimub Teede REV-2 aktsiate noteerimine börsil, sest meie fondil on selles firmas osalus,? avalikustas Kullamaa.

Sampo Uus Euroopa Fondi tegemised on investeerimismõtteid mõlgutama pannud ka Riigikogu liikmele ja kunagisele rahandusministrile Mart Opmannile.

?Just paari päeva eest sain Sampo privaatpanganduselt ettepaneku investeerida avatud investeerimisfondidesse ? ja ettepanek tundub ahvatlev. Kaalun täna-homme rahapaigutust,? ütles Opmann.

Ta möönis, et vähem kui 100 000 krooni investeerida ei tasu. ?Olen endalt küsinud, et kui fondi osakud on juba üsna palju tõusnud, et kui palju siis veel kasvuruumi võiks olla, tahaksin pärast kõikide kulude maha arvestamist saada vähemalt 10 protsenti aastas,? märkis potentsiaalne investor.

?Kuna olen börsilt kunagi ka aktsiaid ostnud, tean, et ei ole loomult riskimängur, vaid pikaajaline investor,? iseloomustas ta end.

Poola ja Ungari aktsiad meeldivad ka Hansa Ida-Euroopa Aktsiafondi juhile Alvar Roosimaale rohkem kui kunagi varem. ?Just neis riikides on lähiajal oodata suurt majanduse ja ka firmade kasumite kasvu,? lausus Roosimaa. Seni on nende lemmik olnud suve algul Riia börsile läinud SAF Tehnika.

Suurt potentsiaali pakuvad kasvuks ka teise laine käigus Euroopa Liiduga ühinevad riigid.

?Külastasime juulis Horvaatia, Rumeenia ja Bulgaaria firmasid ja oleme kindlad, et sealt on suurt kasvu oodata,? ütles Roosimaa.

?Viimase aasta jooksul on raha meie fondidesse oluliselt juurde tulnud ning tootlused on olnud head,? ütles Trigon Capitali varahalduse juht Kristel Kivinurm-Priisalm.

Ta täpsustas, et neid huvitavad kasvavas sektoris toimivad ettevõtted, millel on läbipaistev juhtkond, tugev bilanss, korralik dividendipoliitika ning mis võivad pakkuda edaspidi huvi strateegilistele investoritele.

Kuna regiooni investeerivad fondid keskenduvad Kivinurm-Priisalmi sõnul peamiselt suurtele ettevõtetele, nagu näiteks pangad, telekomid ja energiaettevõtted, on parimad võimalused just investeerides keskmise suurusega ning väikestesse ettevõtetesse.

Trigon Kesk- ja Ida-Euroopa Fondi sisenemistasu on 2%, valitsemistasu ja väljumistasu 1,5%. Edukustasu ei ole. Trigoni Teise Laine Fondi sisenedes tuleb maksta 2%, valitsemise eest samuti 2 ja väljumise eest 1,5%. Edukustasu on 20% tootlusest, mis ületab 3,5% aastas.

Hansa Ida-Euroopa Aktsiafondi sisenemis- ja valitsemistasu on 1,5%, väljumistasu 1%. Edukustasu ei ole.

Sampo Uus Euroopa Fondi (endine Sampo Kasvufond) sisenemis- ja väljumistasu on 1%. Valitsemistasu 1,825% aastas. Edukustasu ei ole.

Ühispanga Kasvufond jäi Kesk- ja Ida-Euroopa ning Euroopa Liidu teise laine riikide fondide vaatluse alt välja, sest seal on Venemaa osakaal koguni 50 protsenti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing