Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Õnnistatud oliivipuu ja tema viljad

    Punakasmustad, natuke ebakorrapärase kujuga Kalamata oliivid on väiksematest sugulastest kergesti eristatavad, need on hinnatud söögiviljad ja neist saab ka suurepärast pehmemaitselist õli.
    Auväärt õlipuid on Kreekas kasvatatud tõenäoselt ligi 6000 aastat ja need olid esimesed viljapuud, mida inimene üldse kultiveerima hakkas. Ateena olümpiamaratoni võitja sai kaela pärja, mis oli punutud Kreeka vanima oliivipuu okstest.
    Kes veel ei tea ? rohelised ja mustad oliivid ei pärine eri sorti puude otsast. Rohelised on lihtsalt toored, veel küpsemata ja mustad on valmis viljad. Õlisisaldus on suurem muidugi küpsetes viljades, söögiks kõlbavad mõlemad. Suurimad oliiviõlitootjad on Hispaania, Kreeka ja Itaalia. Ka Prantsusmaa lõunaprovints Provance on tuntud õlipiirkond, aga seda mitte niivõrd mahu, kui sealsete õlide kõrge kvaliteedi poolest.
    Ainuüksi Kreekas kasvab 137 miljonit oliivipuud, vanimad neist juba mitusada aastat järjest vilja kandnud. Kreeka on ka ainus maa Euroopas, kus riigiteenistujatele oliivikorjamise hooajal puhkust antakse, et nad saaksid kodukülla kiirel ajal appi minna. Sest oliivikorjamine on raske ja nõuab siiani palju käsitsitööd. Oliivid on õrnad viljad ja neid peab korjama ettevaatlikult ja hoolikalt. Väiksemgi muljumisjälg ? ja vili kaotab maitse ning õli kvaliteedi.
    Kord Kreeka mägiteed pidi alla sõites lõi auto vibama ja hakkas omatahtsi liugu laskma. Lähemal uurimisel selgus, et laineplekist hoone, millest me parajasti möödusime, on ümbruskonna talunike õlipress ja asfaldi oli õliselt libedaks muutnud seesama oliiviõli, mis pressimisjäätmetest tee peale nõrgunud oli. Oli aprillikuu, viljad korjatud ja pressitud, ajaviiteks puskarit ajavatel meestel aega meile veskit näidata küll. Veskis jahvatatakse puhastatud ja pestud oliivid püdelaks massiks, siis pressitakse massist õli välja ? nii lihtne see ongi. Headest viljadest tuleb niimoodi pressides 100 kilo kohta 25 liitrit õli. Selliselt pressitud õli kannab külmpressõli, neitsiõli ehk extra virgin?i nime. Selles veskis rohkem midagi toormaterjaliga ei tehtud, kuid seda saab ka teist ja kolmandatki korda pressida, lisaks veel kuumutada või keemiliselt töödelda.
    Niisiis, esimene külmpressiõli ehk extra virgin, mida peetakse kõige kvaliteetsemaks, sobib ainult külmalt kasutamiseks, praadima pole mõtet sellega hakata, sest nii värske maitse kui kasulikud omadused kaovad kuumutamisel. Proovige näiteks niimoodi ? röstitud sai hõõruge küüslauguküünega üle ja siis kastke saiatükk õlisse. Ongi kreeklaste, prantslaste ja itaallaste ühe lihtsaima roa retsept! Peaasi et õli oleks hea, võimalikult värske, parim on äsja pressitud. Või siis olivada, kreeka leivamääre ? purustage oliivid koos mõne küüslauguküünega ja segage oliivõliga parajaks pastaks.
    Virgin-õli kõlbab enam-vähem sama hästi ? see on peaaegu sama hea kui extra virgin, ainult kõrgeimat klassi ei anna välja näiteks viljade liiga varajase või liiga hilise korjamise pärast.
    Ka eestlased on tasapisi hakanud teadvustama head sööki. Ja kuna Vahemeremaade köök on kogu maailmas juba paarkümmend aastat võidukäiku teinud, on koos sellega ka oliiviõli armastama hakatud. ?Ilma oliiviõlita oleks võrratult raskem süüa teha. Teistel õlidel ei ole sellist sügavust ja maitserikkust nagu oliiviõlil,? kinnitab restorani Karl Friedrich peakokk Priit Toomits, kelle juures käisin uurimas, mida oliiviõliga peale hakata.
    Asendamatu on extra virgin õli just salatikastmete valmistamisel, koos kõige erinevamate äädikatega, näiteks vaarikaäädika või balsamäädikaga, nagu meisterkokk oma loomingus kasutab. Aga mitte ainult ? näiteks lõhetartari juurde või tuunikala carpaccio kõrvale sobivad õlikastmed suurepäraselt. Kinnituseks teeb Priit ühe eeskujuliku tuunikala carpaccio, mille juurde käib oliiviõli kolmel moel. Kõigepealt annab blenderis valmistatud peterselli-õlikaste kala roosadele toonidele lisaks rohelise värvi ja küpse sügava maitse. Teine õlikaste ? sibula, paprika, tomati, t?illi ja sidrunimahlaga ? lisab omad erksad värvid ja maitsed ning lõpuks viimistletakse carpaccio juurde käiv lollo rosso veel omakorda õli-sidrunimahlaga.
    Kui küsin Priit Toomitsalt nõuandeid, millist õli eelistada, soovitab ta usaldada oma maitset, just niisama nagu veini valikulgi. ?Võiks katsetada esialgu väikeste pudelitega, proovida erinevaid tooteid, nii leiab oma maitse jaoks kõige sobivama. Õlid võivad olla tugevama või pehmema maitsega, sametisemad või teravamad, rohusema või võisema maitsega, oluline on ka värskus, järelmaitse, lõhn, värv ? just nii nagu meeldib, nii ka sobib.?
    Gurmeeõhtusöökidel arvestatakse, et Itaalia road valmistatakse ikka Itaalia õliga, näiteks praetakse pasta juurde kuuluv köögivili läbi just maailmakuulsas Toskaana õlis.
    Oliivipuu pärineb Väike-Aasiast, kust ligikaudu kuus tuhat aastat tagasi levis alguses Süüriasse ning Palestiinasse ja hiljem kõikidesse Vahemeremaadesse. Kuningas Minos ja kreetalased, foiniiklased, egiptlased, muistsed kreeklased ja roomlased ? kõik kasvatasid oliivipuid ja hindasid selle saadusi kõrgelt. Vanad kreeklased raiusid isegi oma metsad maha, et mäenõlvad oliivipuid täis istutada ja puu maharaiumise eest karistati surmanuhtlusega. Oliiviõliga võiti sangareid ja krooniti valitsejaid, oliiviõli põletati lampides ja sellest valmistati peent kosmeetikat. Just oliivioksake tuvi nokas andis Noale kinnitust, et siiski on veel lootust. Viissada aastat tagasi viisid frantsiskaani mungad oliivipuu ka Uude Maailma ? nii söögiks kui pühaduse kandjaks. Nüüd kasvatatakse neid puid nii Ameerika Ühendriikides, Mehhikos, Lõuna-Aafrikas kui ka Austraalias.
  • Hetkel kuum
5% Klubi, 99% tõenäosusega
Martin Villig võitis Eduka Eesti konkursi oma ettepaneku sisu, mitte isiku tõttu. Tõsi, selle juures on üks konks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Martin Villig võitis Eduka Eesti konkursi oma ettepaneku sisu, mitte isiku tõttu. Tõsi, selle juures on üks konks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kevadine hinnasula aktsiaturul paiskas ostukohad lagedale
Kasumijahil investorid ja kauplejad otsivad turul õiget aega investeerimistehingute tegemiseks. Õnnestunud tehinguks on vaja aga õigele ajale pihta saada kaks korda – esimest korda siis, kui ost sooritatakse, ja teist korda siis, kui hoolikalt valitud positsioon maha müüakse.
Kasumijahil investorid ja kauplejad otsivad turul õiget aega investeerimistehingute tegemiseks. Õnnestunud tehinguks on vaja aga õigele ajale pihta saada kaks korda – esimest korda siis, kui ost sooritatakse, ja teist korda siis, kui hoolikalt valitud positsioon maha müüakse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikekaupmees: turgu ahistav alkoholiregister peab kaduma!
Alkoholiregister on elav näide sellest, kuidas turumoonutus ei taha kaduda, sest bürokraatia on tugevam kui terve mõistus, kirjutab enam kui 10 aastat käsitööõllepoodi pidanud väikeettevõtja Karmo Tüür.
Alkoholiregister on elav näide sellest, kuidas turumoonutus ei taha kaduda, sest bürokraatia on tugevam kui terve mõistus, kirjutab enam kui 10 aastat käsitööõllepoodi pidanud väikeettevõtja Karmo Tüür.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Sääsepeletajate müüja: müüme toodet, millesse ise usume
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Olavi Lepp: juht töötab hea tuju nimel
Parima juhi konkursi finalist, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp ütleb, et ei usu juhtide tekitatud pinge all heade tulemuste tegemisse. “Kui saabud ohkega majja, siis on midagi väga valesti,” ütleb hea tuju kultuuri pooldav tippjuht.
Parima juhi konkursi finalist, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp ütleb, et ei usu juhtide tekitatud pinge all heade tulemuste tegemisse. “Kui saabud ohkega majja, siis on midagi väga valesti,” ütleb hea tuju kultuuri pooldav tippjuht.
Äripäeva arvamusliider: kui tahame Euroopa toetust Ukrainale, peame andma midagi vastu
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Asjatundja: autoturg seisab kaubandussõja lävel Tesla müük kidub, Musk hämab
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Elektriarveid 7000 euro eest: Soome pensionärid müüsid maja maha
Soomlased Reijo ja Tuija Löppönen sõlmisid 2022. aastal elektrifirmaga kalli lepingu, mida ettevõte ei nõustunud pehmendama ka pärast neutraalse poole sekkumist, vahendab Soome rahvusringhäälingu Yle uudisteportaal.
Soomlased Reijo ja Tuija Löppönen sõlmisid 2022. aastal elektrifirmaga kalli lepingu, mida ettevõte ei nõustunud pehmendama ka pärast neutraalse poole sekkumist, vahendab Soome rahvusringhäälingu Yle uudisteportaal.
Suur galerii: Eduka Eesti auhinnasadu uhiuuel äripinnal
Äripäeva 12. Eduka Eesti arvamuskonkursi auhinnad jagati välja neljapäeva pärastlõunal konkursi ühe toetaja Ellex Raidla kontoris Tallinnas Rotermanni kvartalis, kuhu advokaadibüroo kolis märtsis.
Äripäeva 12. Eduka Eesti arvamuskonkursi auhinnad jagati välja neljapäeva pärastlõunal konkursi ühe toetaja Ellex Raidla kontoris Tallinnas Rotermanni kvartalis, kuhu advokaadibüroo kolis märtsis.