Romet Kreek • 7. oktoober 2004 kell 22:00

Investeerimishoius avab riskikartlike inimeste tee aktsiaturule

Investorile sobivad kapitali säilimise garantiiga aktsiad investeerimishoiusest paremini, kuid investeerimisest kaugel olevatele inimestele võib see hoius pakkuda tavahoiusest kõrgemat tulusust.

Eesti turul on juba mõnda aega olnud kapitaligarantiiga hoiused, mille tulusus sõltub aktsiate või indeksi tõusust. Nordea Pank hakkas mullu aprillis pakkuma Hoius Plussi sarja kuuluvaid hoiuseid. Septembrist pakub sarnast toodet Ühispank.

Tavahoius on atraktiivsem, kui aktsiate tootlus jääb alla tähtajalise hoiuse intressi. Kui aktsiaturg tõuseb tugevasti (kümnetes protsentides aastas), on kõige kasulikum aktsiaid osta, sest siis saab aktsiatõusu tulu endale. Kui aktsiaturg kukub, on parimaks alternatiiviks tähtajaline hoius. Tuleviku ette ei tea ja seetõttu tuleb rahapaigutamise otsused langetada teadmatuses.

Kapitaligarantiiga aktsiaturu tootlusest sõltuv hoius on langeva aktsiaturu korral parem kui aktsiad ja tõusva aktsiaturu korral parem tähtajalisest hoiusest. Investeerimishoius sobib inimesele, kelle jaoks on tähtajalise hoiuse tootlus liiga madal, kuid kes ei julge osta aktsiaid, kartes kaotada investeeritud summat. Investeerimishoiuse kasuks räägib intressitulu saamine, mitte kapitalikasvu pealt teenimine. See tähendab, et tulu maksuametiga jagamise asemel on hoiuse intress maksuvaba.

Ühispanga esimese uuelaadse hoiuse tulusus sõltub Soome HEX 25 aktsiaindeksi käekäigust. Parimal juhul on võimalik teenida kahe aastaga kuni 35-40 protsenti indeksi tõusust. Kui indeks ei tõuse, ei teeni raha lisa.

Nordea Panga kliendid teenivad Hoius Plussi sarja hoiustega vähemalt 0,5% aastas. Hoiuse lisaintress oleneb sellest, kas kolme ettevõtte aktsiad on tõusnud või mitte. Kui kas või üks kolmest hoiuse alusvaraks olevast aktsiast maksab hoiuse lõppedes vähem kui hoiuse alguses, piirdubki hoiustaja tulu 0,5% aastas. Kui aga kolm aktsiat sulgub vähemalt hoiuse alguse tasemel, saab lisatulu 8-12 protsenti aktsiate tõusust.

Nordea hoiuse tingimused on Ühispanga omadest palju karmimad. Isegi kui vaid üks aktsia kolmest langeb, siis lisaintressi ei saa. Kui aktsiad tõusevad, saab vaid 8-12 hoiustatavast summast. Ühispanga hoiuse puhul saab kuni 40 protsenti indeksi tõusust.

Sampo Pank ei paku kapitaligarantiiga aktsiaturu tootlusest sõltuvat tulumaksuvaba hoiust. 1997. aastal esimesena Eestis aktsiaturu tootlusega seotud TALSE-hoiuse turule toonud Hansapank enam analoogset toodet ei paku ja pole selle loomist ka kaalunud, sest toote sihtrühm olevat väike.

Hetkel kuum