Internetiaktsiad absurdsel kõrgusel

Romet Kreek 17. november 2004, 00:00

Internetifirmade aktsiatega kaubeldakse absurdsetel tasemetel. Investeerimispank Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) kirjutas läinud nädalal globaalstrateegias, et aktsiamull on ametlikult tagasi.

DrKW strateegidel läks hing täis Wall Street Journalis ilmunud konkurent Morgan Stanley analüütiku Meekeri kommentaari peale, et käimas on internetibuum. DrKW strateeg James Montier esitas küsimuse: kas me pole mitte midagi õppinud mulliaastatest?

Viie internetifirma ? eBay, Google, Yahoo, Yahoo Japan ja Amazon.com ? turuväärtus on 231 mld dollarit. Firmade aktsiad kauplevad keskmiselt 121kordse hinna-kasumi suhte, 13kordse raamatupidamisväärtuse ja 15kordse käibe juures.

Strateeg nendib irooniliselt, et sellistesse aktsiatesse investeerijatele on väärtusekontseptsioon vananenud. Isegi tehnoloogiafirmade juhid (näiteks Sun Microsystemsi juhatuse esimeest Scott McNealy) on hoiatanud investoreid absurdsete aktsiahindade eest.

?Kahe aasta eest maksis meie aktsia 64 dollarit, aktsiaga kaubeldi kümnekordse käibe juures. Kümnekordse käibe juures peaksin ma teile maksma kümnel järjestikusel aastal välja 100% käibest. Isegi arvutifirmade kulud pole nullis. Oletame, et mu firma kulud on nullis, mida on raske eeldada 39 000 töötaja korral. Väga raske on mitte maksta makse. Kui ma ei maksaks dividendidelt makse, oleks see seaduserikkumine. Loomulikult oleks arenduskulud nullis järgnevad kümme aastat. Kas te saate aru, kui jaburad on need eeldused?? küsis Scott McNealy 2002. aasta aprillis. ?Teile pole vaja läbipaistvust. Teile pole vaja aruannete juurde joonealuseid märkusi. Millest te (aktsiat ostes) mõtlete??

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing