Must kulla sära kadus kiiresti

Alvar Jõgeva 03. detsember 2004, 00:00

Nafta hind kukkus kolmapäeval kolme aasta kiireimas tempos, sest USA naftavarud suurenesid oodatust rohkem. Eile nafta hinna langus jätkus, kui spekulandid väljusid turult. ?Me näeme trendi pöördumist,? ütles Bank of America strateeg Richard Savage Bloombergile. ?Kuu aega tagasi polnud turul piisavalt naftat. Praegu ootame, millal ja kui palju vähendab OPEC tootmist.?

Nafta hind langes eile New Yorgi kaubabörsi avanedes veel 2 protsenti, 44,56 dollarile barreli eest. Kolmapäeval kaotas must kuld oma väärtusest 7,4 protsenti, mis oli kolme aasta kiireim langus. Nafta hind on hoolimata viimaste päevade kukkumisest kerkinud käesoleval aastal 38 protsenti.

Kauplejad, kes kasutavad tehnilist analüüsi, märkisid, et langus alla 45,25 dollari taset New Yorgi kaubabörsil andis müügisignaali. Varasem nafta hinna rekordiline tõus meelitas turule spekulante, kes panustasid musta kulla edasisele tugevnemisele. Analüütikute sõnul pole veel paljud riskifondid turult väljunud ja nad ootavad seetõttu languse jätkumist.

USA kütusevarud suurenesid kahe protsendi võtta, 117,9 miljoni barrelini. Tegemist on suurima varude kasvuga viimase nelja kuu jooksul. USA rafineerimistehased töötlesid naftat täisvõimsuse lähedal. Naftat imporditakse jätkuvalt üle 10 miljoni barreli päevas.

Naftakartelli OPEC liikmed kohtuvad 10. detsembril. Indoneesia ja Nigeeria delegatsiooni liikmed ütlesid, et nad ootavad naftatoodangu püsimist samal tasemel. OPEC pumpab 27 miljonit barrelit naftat päevas, ilma Iraaki arvestamata.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing