13. detsember 2004 kell 22:00

Millega elavdada riskikapitali Eestis?

Cambridge?i ülikooli ja Ameerika teadlaste koostööuuring ?The Legal Road to Replicating Silicon Valley? on uurinud erinevaid aspekte: millega valitsus saab toetada inno-vatiivse riskikapitali teket riigis. Akadeemikud uurisid riskikapitaliturgude toimimist 15 Euroopa ja Põhja-Ameerika riigis aastatel 1990 kuni 2002. Eesmärgiks oli leida, millised regulatiivse keskkonna mõjurid ja milline valitsuse tegevus on kõige positiivemalt mõjutanud riskikapitali investeeringute mahtu.

Seni on valitsused pidanud väga tähtsaks efektiivsete börside loomist, et riskikapitaliinvestoritel oleks motivatsioon investeerida, ning teed, kuidas investeeringutest kasumlikult väljuda. Lisaks toodi uuringus välja mitmeid elemente, mis on mõjutanud riskikapitaliturgu.

Uuring näitab, et kui riigi riskikapitalifondid moodustavad rohkem kui 20% turul olevast rahast, siis väheneb ettevõtjate jaoks saadaval olev raha 0,04% võrra SKPst.

Heade ideede ja innovatiivse ettevõtluse areng on kahtlemata tähtis. Peame alustama tasa ja targu, et protsessi käigus leida parim lahendus riskikapitalistidele ja alustavatele ettevõtjatele. Regulatiivse keskkonna muutmine võib pikemas perspektiivis anda palju positiivsema efekti kui riigi rahaga erasektori initsiatiivi asendamine.

Autor: Eero Elenurm

Hetkel kuum