Raivo Sormunen • 28. detsember 2004 kell 22:00

Ukraina börs rõõmustab

Möödunud pühapäeval toimunud Ukraina presidendi kordusvalimine, mis andis võidu läänemeelsele Viktor Ju?t?enkole, on positiivselt mõjunud Ukraina aktsiaturule ning alandanud Ukraina valitsuse võlakirjade tootlust.

Terve kuu kestnud demonstratsioonid kandsid vilja ning tõstsid algselt kaotusseisu sattunud Ju?t?enko kindlalt kordushääletuses 48miljonilise rahvaarvuga Ukraina etteotsa.

Esmaspäeval tõusis PFTS-indeks 2,3%, rekordtaset tähistava 248,56 punktini. Tõusu juhtisid energeetikafirmad Zakhidenergo ja Centrenergo, mille aktsiad tõusid vastavalt 6,3% ja 7,3%. PFTS on kõige aktiivsem Ukraina aktsiate kauplemiskoht, mille keskmine päevakäive kõigub saja miljoni krooni ümber. Tegutsevad ka Ukraina aktsiabörs, Donetski börs ja Krimmi aktsiabörs, kuid seal kaubeldakse loiult.

Aasta algusest on Ukraina aktsiaturu indeks tõusnud 191%, tehes Ukrainast 2004. aastal kõige paremini liikunud Euroopa turu.

Möödunud reedel kukkus rekordiliselt madalale ka Ukraina 2013. aastal lõppeva riigivõlakirja tootlus (6,74%ni). Võlakirjade tootlus on hakanud langema ja investorite usaldusväärsus Ukraina vastu tõusma pärast 25. novembrit (toona oli eelmainitud võlakirja tootlus 7,81%), mil presidendivalmistele järgnenud meeleavaldused andisid alust optimismiks, et Ju?t?enko võib veel saada presidendikoha.

?Ju?t?enko, kes on Euroopa Liiduga tihedamalt seotud, võib kärpida korruptsiooni ja suurendada kohalike ettevõtete läbipaistvust,? ütles Lombard Odier Darier Hentschi fondivalitseja John Coast Sullenger. Transparency rahvusvahelise korruptsiooniindeksi järgi kuulus Ukrainale 145 riigi hulgas 2004. aastal nõrk 122. koht.

Hetkel kuum