Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Süüdi mõistetud Timmermani hanked jäävad jõusse

  Teisipäeval altkäemaksu ning pistise võtmises kohtu poolt süüdi mõistetud ning end ka süüdi tunnistanud sotsiaalministeeriumi endise IT-juhi Henry Timmermani korraldatud hanked ja tehingud jäävad hoolimata nende ebaseaduslikust läbiviimisest kehtima.
  Timmerman alustas oma pettuste rada juba mõni päev pärast oma ametisse määramist 2003. aasta oktoobris. Näiteks võib tuua tema esimese hanke ?Sotsiaalministeeriumi IT valdkonna strateegiline analüüs?, kuhu esitasid pakkumise kaks firmat: PircewaterhouseCoopers Advisors, kes tahtis teenuse eest 365 200 krooni, ning AS KPMG, kes küsis 556 193 krooni. Võitjaks tuli kallim pakkumine.
  Esimese firma juht Mart Mägi ei tahtnud kahe aasta taguseid asju kommenteerida, küll aga sõnas, et aru nad ministeeriumilt pärisid. ?Kindlasti vaidlustasime mingis osas,? lausus ta napisõnaliselt.
  Sarnaseid tehinguid, kus valiti võitjaks kallim pakkumine või Timmermani tuttava firma tegi hanke võitnud firmale madalama hinna eest allhanget, korraldas Timmerman veel kümme.
  ?Kõik hanked on juba läbi viidud ja nende hangete vajalikkuses iseenesest ei olnud kahtlust. Probleem oli selles, kuidas nad läbi viidi,? ütles ministeeriumi pressiesindaja Katrin Pärgmäe.
  Inimesed, kellega Timmer­man koostööd tegi, ei esindanud ainult enda loodud firmat, vaid olid ka mõne turul hästi tuntud IT-firma töötajad. Tarvi Tara ning Sten Soosaar olid näiteks seotud IT Grupiga, Toomas Perillus ja Karel Kannel töötasid MicroLinkis. Küsimusele, kas nimetatud firmasid edaspidi hangetele lastakse, vastas Pärgmäe jaatavalt. ?Ei ole plaanis teha kindlat reeglit, et need firmad ei või mitte mingitel tingimustel enam riigihangetes osaleda, kuna Eestis on teatud hangete puhul pakkujate arv väga piiratud,? ütles ta. Pärgmäe lisas, et enamikul juhtudel ei olnud firma juhtkond nende alluvate pettustest teadlikud.
  Konkurentidele valmistavad sellised juhtumid peavalu ja arusaamatusi. ?Kas ei pea olema riigihangete tingimusi, mis diskvalifitseeriksid sellised firmad, mis on suli teinud,? märkis IBM Eesti juht Valdo Randpere ärevalt. Tema sõnul vallandataks rahvusvahelises suures firmas juhtkond, kui midagi taolist juhtuks. ?Kari pisikesi sulisid jookseb ringi, teeb väikest Hanschmidti,? kirjeldas Randpere.
  Riigihangete ameti peadirektori asetäitja Andres Veeli sõnul pole Eestis olnud juhtumeid, kus mõnel firmal keelatakse hankel osalemine. ?Laias laastus, Eesti seaduses sellist võimalust ei ole,? tõdes ta. Küll aga pidavat Veeli sõnul olema kavandamisel eelnõu, mis taolisi juhtumeid tulevikus piiraks. ?Eelnõu on nii varases staadiumis, et ei saa kaugeleulatuvaid järeldusi teha,? lausus ta.
  2003. aasta oktoobris tegi Timmerman Sten Soosaarele ettepaneku, et too esitaks firma OÜ Punane Kuubik nimel sotsiaalministeeriumile serveri CPQ Proliant ML35003 X2800 hinnapakkumise, kuid turuhinnast kõrgema hinnaga ? 92 990 krooni. Soosaar nõustus ning leping sõlmiti. Tegelikkuses ostis Soosaar serveri IT Grupist umbes 60 000 krooniga ning müüs selle ministeeriumile edasi. 30 000 krooni vaheltkasu läks Timmermanile.
  Eelmise aasta mais tahtis Timmerman MicroLinkis töötanud Toomas Perilluse käest ministeeriumile uut IT turvasüsteemi. Selleks aga, et ministeerium just Perilluse käest ostaks, tahtis Timmerman oma autole umbes 20 000 krooni maksvat turbojahutajat. Perillus pidas nõu oma ülemuse Karel Kanneliga, kes tehinguga nõustus, kuid et mitte kahtlust äratada, käskis Timmerman raha teisele firmale kanda, kust selle hiljem kätte saab.
  Autor: Gert D. Hankewitz
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturg tõusis neljandat nädalat järjest
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Keskerakonna esimehena jätkab Jüri Ratas Aseesimehed Kõlvart, Kiik, Karilaid, Toom
Keskerakond valis tänasel kongressil esimehena jätkama Jüri Ratase.
Keskerakond valis tänasel kongressil esimehena jätkama Jüri Ratase.
Sõjast põgenenud ukrainlased kohtusid Eesti IT-kooli katsel: "Boltist räägitakse meil majandustunnis!"
IT-ettevõtjate asutatud kood/Jõhvi sisseastumiskatsetele saabunutest on tänavu veidi enam kui veerand pärit Ukrainast.
IT-ettevõtjate asutatud kood/Jõhvi sisseastumiskatsetele saabunutest on tänavu veidi enam kui veerand pärit Ukrainast.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.