ÄP fototoimetus • 23. november 2005 kell 22:00

ÄP 5 aastat tagasi: Valitsus piirab kütusekaubandust

Valitsus asub majandusminister Mihkel Pärnoja väitel piirama kauplemist vedela kütusega, et senisest paremini kaitsta kütusetarbijate huve, kirjutas Äripäev viis aastat tagasi.

Juulist 2001 võib vedelkütuse müügiks ja impordiks turuluba taotleda ettevõtja, kelle osa- või aktsiakapital on vähemalt 5 mln krooni. Hiljem on kavas nihutada kapitalinõude piiri 10 miljonini. Pärnoja hinnangul peaks see energiaseaduse muudatus suurendama kütusefirmade vastutust ja vähendama turuosaliste arvu. 2000. aastal oli turuluba 495 kütusemüüjal ja 95 importijal.

Ministri sõnul tuleb ka rohkem raha eraldada kütuseturu järelevalvet tegevatele asutustele. Trahvimäärad suurenevad kuni viis korda. Suurima halduskaristusena saab ettevõtjat karistada poole miljoni krooni suuruse trahviga.

Hetkeseis: praegu on registreeritud 445 kütusefirmat, neist aktiivselt tegutsevad 368 ? kütuse impordiga tegelevad 51, ekspordiga 59, müügiga 349 ja hoiustamisega 32.

Autor: ÄP

Hetkel kuum