Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Meeleheitel maaklerid jahivad kortereid ebaausate meetoditega

  Marko Leima, kes müüb Mustamäel oma 3toalist korterit, räägib, et tal on maakleritega olnud hulk ebameeldivaid kogemusi. ?Näiteks helistas mulle kord maakler ja väitis, et tal on ostja olemas ning tuleb korterit vaatama,? jutustab Leima. ?Tuli siis noor vene poiss kohale ja teatas, et temagi on maakler ja tal on ostja. Natukese aja pärast tuli kohale hoopiski kolmas maakler, ja sellel olid lõpuks ostjad kaasas.?
  Leima kinnitab, et taolisi lugusid on juhtunud veel teisigi. ?Kord helistas mulle keegi vanem härrasmees, kes lubas korteri ära osta, kui 100 000 krooni hinnast alla lasen,? räägib Leima. ?Mõtlesin asja üle pisut järele ja olin nõus.? Leima sõnul tuli mees korterit vaatama koos noorema naisterahvaga ja ütles ise, et ostab selle korteri oma tütrele. ?Jutt jäi nendega nii, et mees lubas mulle helistada,? kinnitab Leima.
  ?Kuna ta seda aga ei teinud, siis helistasin ise. Telefon kutsus pikalt ja suunas lõpuks postkasti, kus öeldi, et tegemist on kinnisvarafirmaga.? Leima sõnul on ta äärmiselt nördinud, et isegi vanemad inimesed niimoodi käituvad. ?Ja huvitav on ka see, et kõik maaklerid on pannud kuulutuse minult luba küsimata üles,? lisab Leima.
  Tambet Tiits, kes müüb Uuel tänaval 4toalist korterit, kinnitab, et tallegi on maaklerid korduvalt helistanud. ?Ma pole aga kohanud selle põhjal ebaviisakust ega ka mingit isetegevust,? ütleb ta.
  Uus Maa Kinnisvarabüroo tegevdirektori asetäitja ning eluruumide ja üürikorterite konsultant Annika Leet kinnitab, et korteriturul valitseb tõesti suur defitsiit ja sellest tulenevalt kasutavad paljud maaklerid ebaeetilisi vahendeid korterite müüki saamiseks. ?Sagedane variant selleks on teise maakleri kuulutuse copy-paste tegemine ja enda koduleheküljele üles riputamine ilma, et selleks oleks vastav kooskõlastus olemas,? teab Leet. ?Sellise teoga rikutakse kõikide maaklerite mainet, kuna müüja ei pruugi sageli aru saada, kuidas sai maakler, kellelt sai töö tellitud, nende konfidentsiaalsuse kokkulepet nii raskelt rikkuda.?
  Leeti sõnul on olnud ka selliseid juhtumeid, et Uus Maa maakleri poolt müüdav objekt on pandud üles ka teiste büroode maaklerite poolt, ilma et selleks oleks vastav nõusolek olemas. ?Sellisel juhul kontakteerume maakleriga kohe ja palume kuulutuse maha võtta,? kinnitab Leet. ?Soovitaksin müüjatel igal juhul enne maakleri valikut kontrollida, kas maakler kuulub Kinnisvaramaaklerite Kojasse ning kas tal on atestaat olemas.? Ta lisab, et Kinnisvaramaaklerite Kojasse kuuluvad maaklerid järgivad väga rangelt eetika põhimõtteid ja sellised teod on nende jaoks lubamatud. ERI Elamispindade Kinnisvara OÜ tegevjuht, atesteeritud maakler Mart Saa ütleb, et on ise üksteist aastat turul olnud ja näinud erinevaid aegu, aga praegune aeg toob taas uusi üllatusi maaklerite käitumises, mis alati ei ole positiivse loomuga.
  ?Klientide huvides peaks tooma sisse erinevad nimetused. Ühise nimetaja maakler alla ei koondaks ma üldse neid, kes tegelevad selle teenuse pakkumisega nn põlve otsas ja kes ei oma selleks mingisugust koolitust ega kuulu ühtegi kinnisvaramaaklerkonda ühendavasse organisatsiooni, rääkimata korrektsete lepingute sõlmimise oskuste puudumisest jne,? leiab Saa. Ta toob välja, et on olemas ka selliseid ?maaklereid?, kes vaatavad internetist teise maakleri reklaami ja teevad selles oma nime all teise reklaami samale objektile, lootes, et huvilised leiavad enne tema reklaami, ja siis ta pakub koostööd ja teenustasu jagamise võimalust nn õigele maaklerile, kes tegelikkuses kliendiga suhtleb.
  Saa leiab, et see on kliendi petmine, kuna nn ?maakler? ei oma piisavat professionaalsust ning tegeleb info varastamisega ja üritab seda edasi müüa heausksele kliendile.
  ?Klient üldjuhul ei oskagi kahtlustada, et ostab teenust teenuse omakordse vahendaja kaudu, kes üldjuhul ei ole oma ala proff, vaid pigem suller,? ütleb Saa. ?Igal juhul on sellised olukorrad lubamatud ja ka oma ala spetsialistide poolt taunitavad.?
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Fordi tegevjuht: jätsime kaks miljardit kasumit lauale
USA autotootja Fordi kvartalitulemused jäid prognoosidele alla, tegevjuhi sõnul jäi kaks miljardit dollarit kasumit teenimata.
USA autotootja Fordi kvartalitulemused jäid prognoosidele alla, tegevjuhi sõnul jäi kaks miljardit dollarit kasumit teenimata.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Ministeerium värbas Ragn-Sellsi arendusjuhi asekantsleriks
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.