Nafta hind hüppas kahe nädalaga 10%

Raivo Sormunen 09. jaanuar 2006, 00:00

Nafta hind on New Yorgi kaubabörsil tõusnud kahe nädalaga kümnendiku võrra. Reedel ületas barrelihind esimest korda viimase kolme kuu jooksul 64 dollari piiri, kuna majanduskasv tõstab nõudlust nafta järele kõikjal maailmas, kirjutas Bloomberg.

USA energiaministeeriumi andmeil ulatus viimase nelja nädala keskmiste põhjal riigis bensiini, kütteõli ja teiste rafineeritud kütusesaaduste tarbimine detsembris kõige aegade kõrgeima tasemeni.

OPECi peasekretär Moham-med Barkindo ütles reedel, et 60 dollari ümber barreli kohta ringlev nafta hind näitab tugevat nõudlust, mistõttu organisatsioon ei peaks tootmiskvoote kärpima. OPECi riigid, mis rahuldavad umbes 40% maailma naftavajadusest, pumpavad praegu naftat maapõuest välja viimase 25 aasta suurima võimsusega, et rahuldada prognoositust suuremat nõudlust ja tekitada USAs nafta laovarusid, mis kahanesid orkaanide tagajärjel.

Barclays Capitali analüütiku Kevin Norrishi sõnul tunneb maailma majandus end 60 dollari ümber liikuva naftahinna suhtes kindlalt. "Nafta fundamentaalnäitajad annavad turule praegu suuna ja möödunud aasta lõpu poole on ilmnenud tugev nõudlus USA ja Jaapani suunalt," ütles Norrish.

"Möödunud aasta nafta hinnatõus oli ennenägematu," ütles Liberty Tradingu president James Cordier, kes ootab II kvartali hinnaks 70 dollarit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing