Lõunanaabrite börsidel lasti eelmisel nädalal aadrit

Lauri Matsulevits 06. veebruar 2006, 00:00

Reedel toimus juba rahunemine, Balti riikidest oli enim miinuses hoopis Tallinna börs.

Langus puudutas peamiselt väikesi aktsiaid, mida leidub Riia ja Vilniuse börsil külluses. Kuna Tallinna börsi lisanimekiri on lühike, siis on ka väikeinvestorite paanika siin piiratum. Investeerimispanga Suprema juhatuse liikme Sten Sumbergi sõnul olid Lätis-Leedus pisemad aktsiad viidud juba absurdsete tasemeteni, mistõttu on korrektsioon loogiline.

"Meie üks peamisi sõnumeid on, et see aasta tuleb eelmisest erinev ja rohkem on vaja rõhku panna üksikute aktsiate valimisele," rääkis Sumberg. "Kõik enam ei tõuse ja poleks üllatav, kui sel aastal jääkski osa aktsiaid miinusesse - terad hakkavad sõkaldest eralduma," nentis ta.

Kuna turg oli eelmise aasta viimastel kuudel kõvasti tõusnud, on nüüd hakatud aktsiaid aastatulemuste tugevuse peale maha müüma, selgitas Leedu investeerimispanga Finasta analüütik Darius Klimasauskas. Ühe põhjusena nimetas Klimasauskas leedukate maksude optimeerimist. Nimelt kehtib Leedus tulumaksuvabastus väärtpaberituludele juhul, kui aktsiaid on hoitud üle aasta. Seega inimesed, kes soetasid eelmise aasta jaanuaris aktsiaid, mis terve aasta jooksul on kõvasti tõusnud, ei ole tahtnud neid maksude optimeerimise eesmärgil varem müüa. Nüüd on tekkinud aga suurem müügilaine.

Finasta analüütik lisas, et Leedus on näha olnud ka investeerimisfondide tagasitõmbumist likviidsematest aktsiatest, nagu Lietuvos Telekomas. "Telekomas on ju kogu turu lipulaev, selle kukkumine annab turule veel nõrkust juurde."

Samas asjatundjad mingit krahhi ei näe. "Mina ennustan, et tegemist on lühiajalise langusega, sest fundamentaalnäitajate põhjal ei ole hindadel allapoole kukkumise ruumi," ütles Klimasauskas. "Muidugi tahab igaüks oodata kõige madalamat ostukohta, kuid minu arvates on mõned aktsiad juba niikuinii kukkunud allapoole nende hinnasihti."

East Capitali fondijuhi Aivaras Abromoviciuse sõnul on Balti turg viimased kuus aastat tugev olnud, seetõttu pole ka korrektsioon üllatav. "Praegu on paljud väikeinvestorid paanikas, mida võib ka näha väikestest kauplemismahtudest. Kuid majandustel läheb hästi, ettevõtted on avaldanud ootuseid ületavaid tulemusi ja hea ostuvõimalus võib tekkida üsna varsti, eriti Lätis ja Leedus," lausus fondijuht.

Kõige suuremat potentsiaali uute aktsiate katmise puhul näeme just Leedus. Leedus oleme soovitanud ehitusfirmat PTR (Panevežio statybos trestas). Tegemist on juhtiva firmaga oma valdkonnas, mille aktsia kaupleb mõistlikul hinnatasemel. Samuti on Leedu Telekom huvitavaks muutnud.

Piimatööstustest meeldib Rokiškio Suris, firmal on head väljavaated.

Seevastu eelmisel aastal kõvasti rallinud Leedu pangandussektori aktsiate jaoks võiks olla selline aasta, kus nüüd puhatakse. Neid ma otseselt osta ei soovitaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing