Harju Elekter ületas mullu käibes poole miljardi krooni verstaposti

Annika Matson 28. veebruar 2006, 00:00

"Võime uhked olla, et ületasime eelmise aasta käibega poole miljardi krooni piiri," ütles eile Harju Elektri juhatuse esimees Andres Allikmäe. Ta lisas, et nüüd võib julgelt seada järgmisi eesmärke. Küsimusele, millal võiks käive ületada miljardi krooni piiri, vastas Allikmäe, et küll see aeg ka tuleb kunagi. Lähemalt ta rääkida ei soovinud. "Prognoose me ei tee, küll aga teeme kõvasti tööd," ütles Allikmäe.

Harju Elektri eelmise aasta ärikasum ulatus 37,5 miljoni kroonini, mis oli viiendiku võrra suurem kui aasta varem. "Ärikasum oli igati korralik," oli ka firma juht rahul.

Harju Elektrile kuulub 1,83 miljonit Soome firma PKC Group aktsiat, mille turuväärtus ulatus aktsia möödunudreedese sulgemishinna põhjal 21,6 miljoni euroni (338,4 miljoni kroonini).

"Eelmisel aastal saime PKC aktsiatelt puhast dividenditulu kokku 11 miljonit krooni," märkis Allikmäe ning lisas, et ta sooviks taas toonitada, et PKC aktsiat ettevõtte tulemustes üle ei tähtsustataks.

PKC Groupi aktsiate ümberhindamisest saadud 33,5 miljoni kroonise finantskahjumi tõttu sai Harju Elekter eelmise aasta viimases kvartalis 26,3 miljoni krooni suuruse kahjumi. Elektriseadmete tootja ärikasum kasvas võrreldes aastataguse ajaga 23% ning ulatus 8,89 miljoni kroonini.

Harju Elektri käive kasvas aasta viimases kvartalis ligi 12%, küündides 155 miljoni kroonini.

Allikmäe sõnul ei tasu segadust tekitavaid PKC aktsiaid maha müüa, seni on neid olnud väga kasulik pidada. "Ei tohiks puude taga metsa nägemata jätta," möönis ta ning lisas, et probleeme on seoses raamatupidamise masinavärgiga. PKC aktsiad on firmale Allikmäe sõnul suurepärast finantstulu ja korralikke dividende toonud. "Lisaks on PKC osalus suurepärane pant soodsate laenutingimuste taotlemisel," märkis Allikmäe.

"Harju Elektril ei olnud eelmine aasta just väga kõva kasvuaasta, aga tundub, et firmas tehakse hetkel just sedalaadi tööd, millest võib tulevikus saada kõva kasv," kommenteeris tulemusi investeerimispanga Suprema juhatuse liige Sten Sumberg. "Tegu on huvitava, energilise ja dünaamilise ettevõttega," möönis Sumberg.

See, et PKC aktsiatest on saadud lisatulu, on Harju Elektri puhul tugev külg, mitte nõrk, nagu on vihjatud. Täiendav tulu PKC aktsiatelt on Harju Elektri puhul nagu rosin saia sees. Firma ärikasum oli oodatust suurem. See, et nende ärikasum on ikka tõusnud, näitab, et kontsern tervikuna on õigel teel. Harju Elektril ei ole investeeringuteks raha puudu olnud. Neil on küsimus pigem selles, et võib olla olnud ideede puudus, kuhu investeerida.

Olen Harju Elektri aktsionär olnud algusest. 1997. aastast on firma noteeritud Tallinna börsil. Olen mänginud oma teiste aktsiatega, aga Harju Elektri aktsiat olen hoidnud ja saanud aastate jooksul sealt palju hüvesid küll fondiemissiooni, küll dividendide näol. Ma ei ole Harju Elektri aktsiate müügi peale kunagi mõelnud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:48
    Otsi:

    Ava täpsem otsing