Müügiks kõik, millel neli seina ja lagi

Martin Hanson 06. märts 2006, 00:00

Pärnu Postimees kirjutas paar nädalat tagasi, et müüakse korterid Mai linnaosa viiekorruseliste paneelelamute keldritesse. Tervisekaitseamet seda ei luba, sealne elanik ei saa ennast võtta arvele elanikuna, sest pind ei ole mõeldud elamiseks, vaid mooside ja Visu suuskade hoidmiseks.

Viiekorruselise maja keldris asuva 33 ruutmeetri suuruse möbleeritud "pommivarjendi" eest küsib R.A Kinnisvara 350 000 krooni. Teist selle maja keldris asuvat korterit pakub Risto Kinnisvara. See on kümme ruutmeetrit suurem ja maksab 399 000 krooni. Pärnu Börsis ilmunud kuulutus reklaamib seda kui merele avaneva vaatega korterit, kirjutas Pärnu Postimees.

Vaade merele on juhul, kui majahoidja on ära lükanud lume või püganud muru, muidu võib vaatest suu puhtaks pühkida.

R.A. Kinnisvara maakleri Margus Laidna sõnul ei lähe sellised korterid üldse müügiks, huvi on praktiliselt null.

"Kuna me oleme aga kinnisvarafirma, siis loomulikult võtame me müüki kõik elu- ja muud ruumid. Samas ma ei näe, et selliseid kortereid hakkaks massiliselt turule tulema. Seda Mai tänava korterit oleme müünud juba üle poole aasta. Samas on tegemist korraliku korteriga," lisas Laidna.

Tallinnas sai aasta tagasi miljoniga kuni 60 ruutmeetri suuruse korteri, nüüd aga ainult 30ruutmeetrise, seda olenemata piirkonnast, korrusest ja korteri seisukorrast.

Tallinna turu kohta ütles Uus Maa Kinnisvarabüroo tegevdirektori asetäitja Annika Leet, et palju on selliseid kortereid, kus esimesel korrusel asuvad eluruumid ning sealt on pääs soklikorrusel asuvasse saunakompleksi, kaminaruumi vms.

"Pööningukorrustel asuvad korterid on vastupidi üsnagi haruldane kaup ja nõudlus nende järele on suurem kui pakkumine," lisas Leet.

Leet märkis, et massilist huvi keldrikorterite vastu ei ole, kuid sihtgrupp on nende puhul olemas. Paljud soovivad sellist pinda korterbürooks, kus valgus ei ole nii oluline.

"Keskmine hinnaklass renoveeritud soklipinna puhul on 20 000-23 000 krooni ruutmeetri eest ning see on natukene madalam kui tavapäraste korterite turuhind," rääkis Leet.

Taaralinnas kui kaunite kunstide ja hariduse kantsis on aga keldrite ning pööningukorruste väljaehitamine populaarne ja prestiižne.

Disainer Tõnis Liivamägi ostis 350 000 krooni maksnud keldripinna Kastani tänaval. Kohalikud teavad seda Kastani piimapoe nime järgi, tegemist on vana poekesega, mis asus keldrikorrusel, ligi 60 cm maa sees.

Liivamägi ütles, et ostis keldripoe pigem ajaloo kui madala hinna pärast ning ei näe keldris elamises midagi kummalist.

"Pigem tundub naljakas elamine "kipsplaatkorteris", kui seal on kahe aastaga sama palju mõrasid lakke ja seintesse tekkinud kui piimapoes saja aasta jooksul. Peale selle on tegemist Tartu kõige ilusama puumaja meetripaksuste kiviseintega korteriga," mainis Liivamägi.

Välismaal on see üsna tavaline, et keldritesse ehitatakse eluruume. Eestis buum alles algab. Pärnus juba müüakse merevaatega varjendeid sealsamas majades, kus eelmisel aastal meri toas oli, lausus Liivamägi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing