Madalrõhkkond Tallinna börsil jätkub

ÄP 20. märts 2006, 00:00

Investeerimisfondid lahkuvad Tallinna börsilt - mitte küll ummisjalu põgenedes nagu rotid laevalt, aga vaikselt siiski. Näiteks on Mandatumi Balti fondid vähendanud oma osalust Tallinna börsi aktsiates 200 miljoni krooni võrra.

Tallinna börs ei ole siinsele investorile hetkel parim investeerimiskoht, sest suurte investeerimisfondidega vastuvoolu ujuda on raske.

Eelmisel aastal tõusis Tallinna börs peaaegu 50 protsenti, mis eraldi võetuna on ülihea tulemus. Võib-olla liigagi hea, mis võib viia mõtted kena kasumi väljavõtmisele. Iseäranis olukorras, kus sel aastal on Tallinna börsile justkui pidur peale tõmmatud: aasta algusest vaid mõned protsendid stagneerunud langust. Investeerimisfondid vaatavad, et aeg jookseb, aga tulemus paremaks ei lähe, seega…

Mitu korda suurema languse kui Tallinn on sel aastal läbi teinud Riia ja Vilniuse börsid - kuna Balti riikide börse vaadatakse ikka koos, siis Riia ja Vilnius võivad ju veelgi hullemini nakatada.

Üksikutest aktsiatest on Tallinna börsi kõige negatiivsemalt mõjutanud Tallink. Ehkki avalik emissioon laevandusfirma seisukohalt õnnestus, oli see börsi seisukohalt läbikukkumine. Tallinna börsi ajaloo esimene IPO, mille hind pidas börsil vastu vaid ühe päeva ja on edasi lauelnud nagu pikaajaline mõõn.

Eufoorilised väikeaktsionärid päästsid emissiooni, aga umbusklikud institutsionaalsed investorid lasid aktsia börsil põhja. Emissiooni hind oli kruvitud liiga kõrgeks võrreldes sellega, millega varem olid aktsiaid omandanud fondid.

Kuna tamm müügisurvele vastu ei pidanud, lisandus iga päev uusi müüjaid, kes püüdsid päästa, mis päästa annab. Kes päästis järjest vähenevat kasumit, kes tegi südame külmaks ja müüs aktsiad maha kahjumiga.

Vähemalt kaks korda on siinsete investorite lootused olnud seotud Eesti Telekomi aktsiaga: kohe-kohe tuleb TeliaSoneralt ülevõtmispakkumine, mis toob kui mitte muud, siis veidigi elevust seisvasse börsitiiki. Ent TeliaSonera on jäänud karjapoisiks, kes hüüdis: "Hunt! Hunt!" - kuni rahvas enam ei uskunud. Pigem negatiivne kui positiivne uudis on euro kasutuselevõtu tõenäoline edasilükkumine. Välisinvestor võib olla isegi teadlik, et seda põhjustab nafta hinnast tingitud inflatsioonisurve (aga ka majanduskasvuga kaasnev tarbijahindade tõus). Lõppresolutsiooni läheb siiski otsus, et kokkuvõttes Eesti esimeses ringis ei kvalifitseerunud, olid põhjused siis, mis olid.

Börsi tõusu kasuks kõneleb Eesti 10protsendiline majanduskasv. Kuidas on võimalik, et nii kiire reaalkasvu juures on tulevik tume ja börs raha kaotamise koht? Ent tugev majandustõus on väldanud vähemalt kaks kvartalit, ometi pole see börsile de facto mingit muljet avaldanud.

Siin võib olla tegu positiivsete uudiste mõju n-ö diskonteerimisega: kõik hea ja parem on juba hindades arvesse võetud, mida kajastab eelmise aasta 50protsendiline tõus. Nüüd on juba nii, et alla 10 protsendi majanduskasvu on börsi jaoks halb uudis. C'est la vie. Investeerimisguru Rothschild on öelnud, et müü siis, kui fanfaarid hüüavad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing