Eesti lukuturule tulid uus südamik ja võti

Enn Heinsoo 23. märts 2006, 00:00

Alates sellest aastast on ka Eestis turult võimalik leida kiibilugejaga lukusüdamikku ja peaaegu kopeerimiskindlat võtit, mis võib endas peita ka turvakiipi.

Šveitsi firma KABA südamiku turvalisus lahtiseletatult tähendab 270 miljonit erinevat võimalikku kombinatsiooni võtme kohta, kui Euroopa Liidu standardi EVS-EN 1303 klass nr 5 nõudmised on kõigest 100 000.

Võtmega tuleb kaasa turvakaart, kus on peal edasimüüja ja tehase andmed, mille ettenäitamisel saab uue võtme Šveitsist tellida. Võtmetel on ka 2020. aastani kehtiv patent, mis välistab selle, et neid kusagil registreerimata kopeerida saaks.

Hetkel ainsa edasimüüja ASi Valnes müügidirektori Marko Reinholdi sõnul on üks olulisemaid tõiku uue võtme ja südamiku juures võimalus turvakiipi kasutada, mis kaotab ka vajaduse eraldi uksekaardi järele.

"Võtme peadesse paigaldatud kiibid võimaldavad kahekordset turvalisust ning võimalusi, kus uksi saavad avada teatud inimesed teatud kellaaegadel ja nii edasi, variante on palju," lisas ta.

Luku südamik on nelja tihvti reaga ja võtme keel on voolujooneline. Lisaks toimib võti ka mõlemat pidi, nii et ei ole vaja pimedas vaadata, kumba pidi võti käes on.

"Järgmised tasemed turvalisuses on olemas ja need on viie ning enama tihvti reaga südamikud, mis annavad veel enam kombinatsioone. Eesti turu jaoks on nad siiski hinnaklassi poolest natukene liiga kallid ja hetkel puudub ka nõudlus," kommenteeris lukusüsteemide turvalisuse arengut Reinhold.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing