Prantslased tõrguvad tööturu muutuste ees

Sirje Rank 05. aprill 2006, 00:00

Streigi tõttu olid häiritud nii lennutransport kui ka maantee- ja rongiliiklus ning mitmed riigiasutused olid suletud.

Tüli keskmes on Prantsusmaa uus tööseadus, mis lihtsustab esimesel kahel aastal alla 26aastaste töötajate vallandamist. Peaminister Dominique de Villepini sõnul motiveeriks see ettevõtjaid rohkem töökohti looma ja noori palkama. Noorte tööpuudus on Prantsusmaal ELi üks kõrgemaid - veebruaris 22,2%, jäädes alla vaid Kreekale ja Itaaliale. Streikijad nõuavad aga seaduse tühistamist, sest see suurendab tööandjate voli ja õõnestab töökoha kindlust.

Prantslased pelgavad muutusi, mida üleilmastumine nii või teisiti peale surub. Arvamusküsitlused näitavad, et tervelt kolm neljandikku noortest prantslastest tahaks töötada avalikus sektoris, sest seal on tagatud eluaegne töökoht, kirjutas viimane majandusajakiri The Economist.

Ettevõtjad ei taha uusi töökohti luua. Selle asemel ütlevad firmad ennem tellimustest ära või kolivad tootmise riigist välja, manitses läinud nädalal pooli lepitada üritanud Prantsusmaa president Jacques Chirac. Chiraci enda pikal valitsusajal pole tööpuudus kordagi langenud alla 8%.

Peaminister de Villepinil pole aga ka oma valitsuse ja partei üksmeelset toetust. Leitakse, et seadus lisab küll tööturule paindlikkust, kuid pole kaugeltki see radikaalne reform, mida Prantsusmaa tegelikult vajaks. Uus seadus ei tee midagi kõrgete sotsiaalmaksude, kõrge miinimumpalga või jäikade vallandamisreeglite muutmiseks. Küll aga raiskab vastasseis poliitilist kapitali, mis võib takistada tõsisemate reformide elluviimist.

De Villepin tegi vea ka liigse kiirustamisega. Peaminister ei võtnud aega ei parlamendi ega ametiühingutega konsulteerimiseks.

Tagant kiirustavad 2007. aasta presidendivalimised, kus de Villepin ja siseminister Nicolas Sarkozy on kaks peamist rivaali. Viimane on peaministrilt praegusele kriisile lahenduse otsimisel võimu üle löönud ning peab ise ametiühingute ja tudengitega kõnelusi.

"Jah, meie, prantslased, streigime alati ja lööme lärmi, kui keegi midagi muuta püüab," möönis eile Prantsusmaal Caeni linnas elav väikeettevõtja Luc Nguyen. Samas on tööturu reforme hädasti vaja. Praegu on firmad töötajate palkamisega väga ettevaatlikud, sest töötajast on hiljem väga raske lahti saada.

Samas ei pea Nguyen vajalikuks kaheaastast katseaega, mille jooksul on noore töötaja vallandmine uue seaduse järgi lihtsam. "Kuuest kuust või aastast piisab, et näha, kellega tegemist," ütles ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:53
Otsi:

Ava täpsem otsing