Jaak Uus on kolmas lahkunud Saku Õlletehase tippjuht

Annika Matson 20. aprill 2006, 00:00

Mullu 5. septembril lahkus Saku Õlletehase juhatuse liikme ja logistikadirektori ametikohalt Marko Loos, kes oli Saku Õlletehases töötanud ligi kümme aastat. Uueks logistikadirektoriks nimetati toona 27aastane Janno Veskimäe.

Mullu 5. oktoobril esitas lahkumisavalduse Saku Õlletehase juhatuse liige ja finantsdirektor Tarmo Lehtmets. Lehtmetsa asemel määrati juhatuse liikmeks ning ka finantsdirektoriks samuti Veskimäe.

"Kolme tippjuhi lahkumine firmast viimase poole aasta jooksul on lihtsalt kokkusattumus ja kõigil lahkujail on olnud omad põhjused," kommenteeris tänane Saku Õlletehase nõukogu liige Cardo Remmel.

"Põhjus, miks mina Saku Õlletehase juhtimisest loobusin, oli väga pikk aeg ühes ettevõttes, mis ennast ammendas, ning motivatsioon sai otsa," kommenteeris Remmel.

Uus oli samas ametis kõigest 15 kuud. "Uusi lahkumine oli tema isiklik soov ja minul siin midagi kommenteerida pole," ütles Remmel. Tema sõnul olid omanikud ja nõukogu Uusi tööga väga rahul. "Praegu oleme seda meelt, et Janno Veskimäe on ajutine juhatuse esimehe kohusetäitja, plaanis on alustada otsinguid ja välja kuulutada uue juhi konkurss."

Kiidusõnadega kitsi ei olnud eilses teates ka Saku Õlletehase suuromaniku BBH esindaja ja nõukogu esimees, leedukas Tomas Kucinskas.

"Tänan Jaak Uusi suure panuse eest Saku Õlletehase edusse. Ta annab üle väga heas seisus oleva ettevõtte, mille viimase aasta kasum oli üle aegade suurim ning mille müügimahud ja turuosa järjest kasvavad. Saku Õlletehas on Eesti õlleturu liider nii müügi kui ka innovaatilisuse osas," kommenteeris eile Kucinskas.

Kucinskas lisas, et juhtkonnamuudatused ei avalda ettevõtte tegevusele negatiivset mõju. Saku Õlletehasel on tema sõnul ambitsioonikad plaanid ja tugevad tulevikuväljavaated nii müügi kasvu kiirendamise kui ka turuosa suurendamise osas. Jooksva aasta märksõnad on tugevad õllebrändid ning innovaatiline arendustegevus.

Saku Õlletehase juhi ametist loobuv Jaak Uus ütles, et ta sai oma tööga hästi hakkama ja lahkub isiklikel põhjustel.

Kas Te saite oma tööga ikka hästi hakkama?

Sain väga hästi hakkama ja oleksin nõus kõigiga sel teemal diskuteerima. Ka Saku majandustulemused räägivad minu kasuks. Saku Õlletehase eelmise aasta kasum oli kõigi aegade suurim ja mulluse aasta eest makstakse aktsionäridele läbi aegade suurimat dividendi.

Miks Te lahkute ametist pärast 15 kuud?

Jah, asusin Saku Õlletehast juhtima eelmise aasta 13. jaanuaril. Aga mulle on tehtud uusi ja huvitavaid pakkumisi, kuid mis need täpselt on, jätan ma praegu enda teada. Saku Õlletehase juhi ametist loobumise taga on ka minu sügavalt isiklik otsus. Ma olen loobumist juba mõnda aega kaalunud.

Kas pakkumised tulid Eestist või välismaalt?

Nii ja naa. Ma annan teile koha teada, kui aeg küps on.

Mis on Teile Saku juhtimisest kõige enam meelde jäänud?

Kõige rohkem on sellest ajast meelde jäänud hindamatu kogemus. Joogitööstus on ääretult huvitav ja emotsionaalne ning konkurents siin armu ei anna. Kuid konkurentidega käiv pidev ja terve võistlus arendabki tööstusharu hästi edasi.

Saku Õlletehase juhi kohusetäitja Janno Veskimäe (28) tahab ettevõtte kasumlikkust kasvatada.

Millised on Teie eesmärgid Sakuga lähima kolme aasta jooksul?

Saku Õlletehase põhieesmärk on olla juhtiv õlletööstus kohalikul turul. Samas soovime jätkata aktiivset arendustegevust ka teiste jookide kategoorias. Müügimahtude jätkuv kasv ja innovatsioon toote- ja pakendiarenduses on kindlasti märksõnad, mida õlletehas ka edaspidi silmas peab. Eesmärk on turuosa senisest veelgi enam suurendada ja kasumlikkust kasvatada.

Olete Saku Õlletehasega seotud firmades töötanud alates 2001. aastast. Kas lootsite juba tööle asudes salamisi ka firma juhiks tõusta?

Täpset karjääriplaneerimist ma teinud ei ole. Minu jaoks on oluline, et väljakutsed oleks põnevad ja motiveerivad. Juhatuse esimehe ülesannete ülevõtmine on ajutine.

Mul on kahju, et Jaak Uus lahkub Sakust. Mul oleks muidugi olnud hea meel, kui juhid püsisid pikemalt. Arvan, et Jaak Uus on väga hästi tööga toime tulnud, aga kuna ma ei tea tegelikke tagamaid, ei oska ma ka midagi arvata.

Siiamaani pole mind Saku juhtide lahkumine rahutuks teinud. Olen olnud arvamusel, et asjad on seal firmas hästi läinud. Pole olnud põhjust küsimusi küsida. Hetkel oleks väga suur huvi teada saada küll, miks Jaak Uus ikkagi lahkub.

Kolme juhi lahkumine Saku Õlletehasest poole aastaga mind siiski väga ärevaks ei tee. Saku on juba oma olemuselt piisavalt stabiilne, et midagi väga hullu seal juhtuda ei saa.

Arvan, et Saku Õlletehase juhi Jaak Uusi lahkumine ei ole kuidagi seotud tugevneva konkurentsiga. Hiljuti just tuli ka Eesti Õlletootjate Liit välja oma andmetega ja turuosa olid kasvatanud nii Tartu kui ka Saku Õlletehas. Ka usun ma, et Saku majandustulemused tulevad tänavu pigem mullusest paremad kui kehvemad.

Vaadates tõuse ja trende, ei ole Saku juhtkond teinud halba tööd, seda vaatamata kolme tippjuhi lahkumisele viimase poole aasta jooksul. Kindlasti ei ole Jaak Uusi lahkumise põhjused selles, et ta ei ole eesmärke täitnud.

Saku Õlletehase juhatuse esimehe Jaak Uusi lahkumine aktsia hinnale erilist mõju ei avalda. Ta lahkus ju isiklikel põhjustel ja sellel ei ole olulist mõju aktsiale. Saku Õlletehases on tähtsaim osakond turundusosakond ja seal muudatusi toimunud ei ole.

Saku on nii või teisiti suhteliselt hästi juhitud ettevõte. Ka kolme tippjuhi lahkumisel ei ole ju välismaalt Saku Õlletehasesse asendajaid toodud, omanikud pole tegevvõimu haaratud.

Võib arvata, et tuumikomanikud on Eesti ettevõtte juhtimisega rahul, sest nende surveavaldusi pole olnud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:56
    Otsi:

    Ava täpsem otsing