Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kupidest edasi - diskused, kirevahvenad ja haid

    Akvarist Raimo Raud räägib, et algajale akvaariumipidajale ei soovita ta kohe keeruliseks minna ning alustada võiks ikka vähenõudlikest elussünnitajatest, nagu mõõksabad ja kupid. Kui aga akvaariumipidamine juba selge, siis võib paotada rahakotiraudu ja asuda tõeliste pärlite kallale. Ühe kalleima kalaliigina toob Raud välja diskused. "Millalgi igatahes märkasin ühes kaupluses, et ühe eksemplari hinnaks oli 3000 krooni," märgib ta. "Hinna juures mängib oma rolli kindlasti see, et neid kalu on spetsiaalselt aretatud ja nad pole enam oma loodusliku välimusega." Ta lisab, et diskuseid on väga palju värvitoone ning algajatele pole nende pidamine jõukohane - nimelt armastavad need kalad üsna kõrget temperatuuri. "See peaks olema kusagil 28-30 kraadi," täpsustab Raud. "Ja vee näitajad peaksid olema väga stabiilsed, vee karedus ei tohi kõikuda. Ka haiguste suhtes on diskused äärmiselt tundlikud." Diskuste hinnad võivad ulatuda kuni 12 000 kroonini, sõltudes kala suurusest ja sordist.
    Ka Akvabox OÜ juhataja Roman Tšernokozovi sõnul võiks eksklusiivsematest kaladest akvaariumisse soetada just diskuse, aga ka näiteks luukeele, rai või mõne haruldasema ahvenaliigi. "Eks see ole rohkem maitseküsimus, millised kalad kellelegi meeldivad," leiab Tšernokozov. "Diskuste puhul tuleks aga meeles pidada, et nendele eluks vajalikku temperatuuri peavad taluma ka teised kalad - paljud võivad sellises vees surra."
    Kalakese kaupluse esindaja Irma Treufeldi sõnul on diskus eksklusiivne mageveekala: "Nad on Lõuna-Ameerikast pärit ahvenalised, kelle välimus pole tavainimese jaoks kuigivõrd ahvenasarnane," kinnitab ta. "Diskusel on ümar lapik kehakuju ning neid on aretatud mitmekümneid sorte erinevates värvigammades. Eriliigiliste diskuste värve on erkkollasest kuni õrnlillani." Populaarsemate hulka kuuluvad tema sõnul türkiis- ja koobaltsinised ja nn Marlboro-punased diskused: "Oma tugevate värvide ja suhteliselt suure kasvu tõttu - diskused võivad olla kuni 20 cm diameetriga - on diskustega sisustatud akvaarium väga atraktiivne. Keskmine eluiga akvaariumis on diskustel, nagu ahvenatelgi, üsna kõrge, 10-15 aastat." Treufeldi sõnul ei saa diskuse populaarsust, välimust ja kõrget hinda mitte ühegi teise mageveekalaga võrrelda.
    "Mitte küll nii kallid ja erilised, kuid mageveekalade hulgas siiski väga värviküllased on aafrika kirevahvenad," jätkab Treufeld. "Erinevalt diskustest on nende kalade seas leiduvad värvid kõik looduslikud ega ole aretatud. Aafrika kirevahvenad on 10-15 cm pikkused, kehakujult üsna meie ahvenate sarnased, kuid palju erksavärvilisemad."
    Treufeld leiab, et aafrika ahvenate pidamine on Eesti tingimustes väga mõistlik, kuna meie vesi on üsna kare ja aluseline ning sobib aafrika ahvenatele hästi. "Seega pole vaja kasutada mingeid lisaaineid veevahetusel ega erifiltreid veeomaduste muutmiseks," märgib ta. "Kui diskuste akvaarium on meeleolult rahulik, siis aafrika ahvenate akvaariumis käib pidev sebimine - nimelt armastavad need kalad väga koopaid ja peiduurkaid, seetõttu tunnevad nad end hästi akvaariumis, kus on ohtralt kivikuhilaid." Ta kinnitab, et vastupidiselt inimeste kartusele, et kui aafriklaste akvaarium väga tihedalt sisustada, ei tule kalad üldse välja, tuleks seda just teha, sest mida rohkem on neil peiduurkaid, seda julgemalt nad ringi ujuvad ja oma erksaid värve näitavad.
    Aafrika kirevahvenate hind pole Treufeldi sõnul noorte, nelja kuni viie sentimeetri pikkuste kalade puhul kuigi kõrge, täiskasvanud kalade hind võib ulatuda viie-kuuesaja kroonini," selgitab ta. "Akvaariumipidajad, kel pole teadmisi aafrika ahvenate erinevate liikide värvikirevuse ja kasvamise kohta, võivad poes aafriklaste müügiakvaariumidest üsna külmalt mööda jalutada, kuna noorena on need kalad tavaliselt ühtlaselt hallid ja mittemidagiütleva välimusega. See on nende kaitse looduses, mis aitab neil noore ja nõrgukesena märkamatuks jääda." Küll aga jäävad aafriklased alati kõigile silma täiskasvanuna, kuid siis tuleb nende eest kõrgemat hinda maksta. "Mõistlik oleks seda kalaliiki soetada just noorena, kuna siis nad kohanevad üksteisega paremini," märgib Treufeld. "Suurena võib neil tekkida konflikte teiste akvaariumiasukatega."
    Eksklusiivsete kaladena toob Treufeld välja veel magevee raid, kelle kodumaa on põhiliselt Lõuna-Ameerika. "Raide akvaarium eeldab võib-olla kõige spetsiifilisemat lähenemist: akvaarium peab olema mitu korda suurema põhjapindalaga kui tavaliselt, akvaariumi põhjas peaks olema peen liiv ja veekvaliteet peab olema kõrge ehk vesi puhas," rõhutab ta. "See eeldab jällegi kvaliteetset tehnikat ning sagedast hooldust. Tõsi küll, neid kalu liigub Eestis väga vähe selle kala pidamise kõrge riski tõttu, kuid akvaariumipoodidest on võimalik raisid soovi korral siiski tellida," selgitab ta.
    Tšernokozovi sõnul on raisid Eestis saadaval vähemalt kolme liiki, kõige kallim neist maksab 5000 krooni ringis. "Suuremad kalad on üldjuhul alati kallimad," kinnitab ta, "aga samas on nendega lihtsam toime tulla - paljud, kes ei taha üle elada väikese kalamaimu kriitilisemaid eluperioode, eelistavad osta juba täiskasvanud kala."
    Irma Treufeld räägib ka merekaladest: "Enamikul akvaariumiomanikel on Eestis mageveeakvaariumid, kuid vähehaaval hakkab tekkima ka mereakvaariumi pidajaid," ütleb Treufeld. "Need on nii alginvesteeringult kui ka edaspidiste ülalpidamiskulude poolest mitu korda kallimad mageveeakvaariumist."
    Merekalade kohta on Treufeldi sõnul eraldi üsna raske kedagi välja tuua, kuna nendest kaladest on kõik suuremad liigid kallid ja vähemalt Eesti mõistes eksklusiivsed. "Meie regioonis tõstab merekalade hinda kõvasti transpordikulu," räägib Treufeld. "Nende kalade loodusliku elupaiga lähedal on hinnad kordades madalamad Euroopa hindadest."
    Ühe ilusama ja atraktiivsema merekalana, keda on võimalik ka Eesti kaupmeeste käest osta või tellida, nimetab Treufeld ingelkalu. "Neid peetakse merekaladest värvilisimateks," ütleb ta. "Nende suurus võib ulatuda mõnekümne sentimeetrini ja hind 3000 kroonini."
    Teiseks toob ta välja kirurgid - samuti atraktiivsed merekalad, oma 15-20 cm kasvuga ja erivärvilised. Nende hind jääb 400-1500 krooni vahele.
    Merekalade seas on ka väga erilise välimusega kalu, nagu näiteks boxfish, kelle hind on paari tuhande krooni ringis, ning merihobukesed hinnaga alla tuhande krooni," loetleb Treufeld. "Mereakvaariumi omanikul on võimalik soovi korral tellida ka päris ehtsaid haikalu, kuid siinkohal peab arvestama, et väiksema suurusega, kuni kolm tuhat krooni maksvad haid ei ole sellised ringiujujad, nagu filmides haikalu harjutud nägema, vaid põhiliselt öise eluviisiga kivi all redutajad," kinnitab ta. "Ringiujujad haid tahavad juba väga suurt akvaariumi - tuhandetes liitrites - ja nende hinnad võivad ulatuda mitmekümne tuhande kroonini."
    Väga atraktiivne ja veekvaliteedi suhtes mitte nii nõudlik kui haikala on Treufeldi sõnul mureen, keda annab üsna edukalt pidada ka suuremas koduakvaariumis. "Loomulikult tuleb arvestada tema suure kasvuga ning seetõttu sobivad temaga kokku vaid suuremõõdulised kalad," märgib ta. "Mureenide hind on keskmiselt 1000-4000 krooni."
    Akvaariumit soovitab Raimo Raud sisustada eelkõige elusate taimedega. "Sageli olen näinud, et akvaariumis on üksnes kivid-kännud või mõni plastkuju, aga elusad taimed on palju kasulikumad, kuna puhastavad vett," selgitab Raud. "Samas nõuavad nad rohkesti hoolt - taimi tuleb kärpida ja kõdunenud taimed veest kõrvaldada." Akvaariumi põhja tuleks Raua sõnul panna keskmiselt 5 cm paksune kiht liiva või peenikest kruusa, mida saab akvaariumikaupade kauplustest osta. "Tagumises servas võib seda olla pisut rohkem, nii 7-8 cm, ja eespool siis 3-4 cm," ütleb ta. "Samuti võib akvaariumisse panna ümaraid värvilisi kive, mida leiab mere äärest, ja igasuguseid heas seisukorras kände, oksi ja puujuuri." Raud rõhutab, et enne akvaariumisse asetamist tuleks oksi bakterite eemaldamiseks kindlasti mitu tundi keeta, esmalt soolases ja seejärel magedas vees. "Aga näiteks turba seest võib leida väga ilusaid juurikaid ja puuoksi, mis on täiesti bakterivabad ja nii põhjalikku puhastamist ei vaja," lisab ta. "Samuti kasutatakse akvaariumite sisustamisel sageli pilliroogu ja bambust, millest mina soovitan pigem bambust - pilliroog kipub liialt kergesti lagunema." Et kergemad taimed akvaariumipõhjast üles ei kerkiks, soovitab Raud sinna peale raskuseks asetada kivi.
    Tšernokozovi sõnul on paljudes kauplustes müügil erinevaid elemente akvaariumi sisustamiseks. "Näiteks luukeresid ja muid plastmassist vidinaid," ütleb ta, "ilusamad on aga suuremad kaljud, mis sobivad hästi ka keskmise suurusega akvaariumisse." Taimedest soovitab ka Tšernokozov kasutada üksnes elusaid taimi. "Need aitavad akvaariumis kaasa kõigile loomulikele protsessidele," kinnitab ta. "Ilus oleks paigutada akvaariumisse ka mingi suurem puu, millele istutada taimed, või siis panna akvaariumi tagumise seina peale reljeefne taust, mis jääb väga efektne, justkui pilt." Ta lisab, et selliseid taustapilte saab osta kauplustest ning nende hinnad algavad 200 kr/m2.
    Tšernokozov ütleb, et õigupoolest on võimalik akvaariumi sisustamisel teostada pea kõike, mida klient seal näha soovib. "Kindlasti tasuks teha eeltööd - uurida näiteks internetis ja vaadata, milliseid lahendusi üldse on kusagil tehtud," soovitab ta. "Kõigepealt on vaja teada, mida tahetakse."
    Treufeld ütleb akvaariumide sisustamise poole pealt, et mida eksklusiivsem ja kapriissem kala, seda rangemalt on ka paigas tema nõudmised akvaariumi sisustamiseks. "Erilist fantaseerimisruumi inimesel ei ole, pigem tuleb juhinduda looduse ette antud reeglitest," kinnitab ta. "Ühesõnaga, mida sarnasem on akvaariumi sisustus kala looduslikule elukeskkonnale, seda paremini ta end seal tunneb ja kauem elab."
    Fotod: Meeli Küttim
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.