Kas pidu hakkab läbi saama?

Romet Kreek 19. mai 2006, 00:00

Eilne börsipäev Tallinnas kujunes koledaks. Ka Eesti Ehituse aktsia debüüdist oleks võinud enamat loota.

Kuna varasemad omanikud ei saanud müüa ja aktsiapakkumine märgiti tugevasti üle, oleks lootnud näha suuremat tõusu. Päevakangelase aktsia hind tõusis 5,9%, 6,07 euroni ehk 94,97 kroonini. Aktsia avanes sulgemishinnast kõrgemal. Aktsiaga tehti 344 tehingut ja 49,4 mln kroonine käive.

Ma ei uskunud, et spekulandid nii läbematult aktsiat müüma hakkavad. Selle IPO järel võib küll esitada küsimuse: kas ikka tasub jännata börsile tuleva aktsia emissoonis osalemisega. Järgmistel börsile tulijatel võib minna raskeks. Mind häiris see, et aktsiad müüdi ostupoolel kõrgema hinnaga kui parim hind.

Varjatud kogusele lisaks võiks arvata, et tegu oli ka varjatud hinnaga tehingukorraldustega. Varjatud kogusega tehingukorraldused on mõeldud selleks, et suurt aktsiakogust saaks müüa ilma hinda paigalt liigutamata. 170 Eesti Ehituse aktsiat pole suur kogus. Kui see aktiivse aktsiaga turul on abiks, siis viletsa likviidsusega aktsia puhul see loob moonutatud ettekujutuse aktsia ostu-müüginõudlusest.

Vaatasin toimunut kõrvalt - ei osalenud ei emissioonis ega teinud eile ka tehinguid.

Samas ei saa midagi ka spekulantidele ette heita -kui näed, et turg hakkab sinu nägemuse vastu liikuma, siis on targem sellega leppida ja tegutseda turu järgi, mitte jäärapäiselt vastu hakata. Paistab, et meil on tõsine investorite defitsiit, küll aga on palju kiirtulu saajaid. Või täidavad meil investori rolli fondiosaku omanikud.

Võib-olla vajutasid aktsiale pitseri üleeile õhtul avaldatud Merko Ehituse majandustulemused ja negatiivsetes värvides ehitusturu tulevikunägemus. Merko Ehituse aktsia hind langes 6,21 protsenti, 240,96 kroonini ehk 15,40 euroni.

Lisaks Eesti Ehituse aktsiale tõusis veel Rakvere Lihakombinaadi aktsia hind, Farmaatsiatehase aktsia ja Klementi aktsia hind ei muutnud, kõigi teiste aktsiate hinnad langesid. Võib-olla avaldas oma järellainetusena mõju muu maailma negatiivne foon, aga võib-olla hakkab pidu meie tänavas mõneks ajaks läbi saama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing