Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kinnisvarabuumil mõrad sees

    Justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juhataja Kaupo Paal nimetas suurimaks probleemiks kinnisvaraostude juures, et ostjatega tehakse lubamatult palju vormivastaseid broneerimislepinguid. Notariaalse lepinguta ostjale ei teki mingeid õigusi. Kui arendaja enne maja valmimist raskustesse satub, võib ostja eellepinguga makstud raha korstnasse kirjutada. Sarnasesse olukorda satub siis, kui ehitaja palganud kinnisvaraarendaja enne kaheaastase garantiiaja lõppu tegevuse lõpetab. Omanikud ei saa praagi parandamist nõuda ehitajalt.
    "Õige kaebuste buum pole veel alanud," tunnistas tarbijakaitseameti peadirektor Helle Aruniit. "Karta on, et see laine hakkab alles tulema."
    Tallinna kesklinna Tina 21 kortermaja elanikud on viimane pool aastat närviliselt nädalaid lugenud. Nende kallis kodu pidi valmis olema mullu oktoobris, kuid mõni korter majas seisab karbi kujul siiani.
    Samamoodi hilinevad Asunduse 15 endisest hotellist Wam Maria kortermaja ehitus ja 3 miljonit krooni maksvate korterite valmimine Kakumäel Räime tänava eliitrajoonis.
    Kõiki mainitud maju ehitab ja arendab tandem Urmas Kuusküll - Oleg Ljubimtsev. Viimase ehitusfirma paistab silma pikalt ületatud tähtaegade ja rohkete väikeste võlgadega.
    City24 kinnisvarafoorumis on nende meeste kohta viimase aasta jooksul palju nurinaid. Aeg-ajalt tekib uus teema Tina 21 kohta. "Mida teha, kui ehitus venib? Ma olen varsti püstihädas!" kurdab üks. "Kas keegi teab infot ehitaja ja arendaja kohta?" on teise teema pealkiri.
    Sarnased teemad olid üleval Asunduse 15 kortermaja ehituse ajal. Sealsed elanikud on arendaja kohtusse kaevanud. Arendajaks oli küll teine firma, kuid ehitajaks Ljubimtsev.
    Ilmselt hakkab küsimusi tulema ka Räime tänava nelja kortermaja elanikelt, sest esilagu juunis valmima pidanud majadest oli eelmise nädala reedeks püsti poolteist-kaks korrust kiviplokke. Need majad said talvel kuulsaks sellega, et kõik 48 korterit ostis Uue Maa käest üks ostja. Müüb neid praegu OÜ Kvibek Trade. Maakler Denis lubab, et majad valmivad augustis-septembris. Müümata on 22 korterit.
    Tina 21 maja on pealtnäha valmis, töömehed viimistlevad kõnniteed. Vesi ja elekter on sees. Kardinaid on näha ühe kolmanda korruse korteri akende ees.
    "Mina õnneks sain peavarju vanemate pool," räägib üks sinna majja korteri ostnud noormees, kes soovib jääda anonüümseks. Korteri valmimisele on ta omast taskust 150 000 krooniga kaasa aidanud, palgates enda ehitusmehed. See-eest saab ta nüüd akendelt kardinate jaoks mõõtusid võtta, kuid tema pea kohal on endiselt karp.
    "Ljubimtsevit ma ei tunne, olen suhelnud Urmas Kuuskülliga. Selle otsuse, et omad ehitajad võtan, tegin juba varem, kuna nende ehitajate kvaliteet oli lihtsalt masendav," jätkab korteriomanik. "Aga mu ehitajad ei saanud objektile kokkulepitud ajal, oktoobris-novembris. Kuusküll lubas neli kuud järjest, et kohe-kohe saavad minu mehed peale. Näiteks kord ta ütles, et vesi ja elekter on majas, kui ma palkasin töömehed. Mida polnud, oli vesi ja elekter. Helistasin Eesti Energiasse ja Tallinna Veesse - selgus, et nad polnud isegi liitumistasusid maksnud. Siis tassisin ise töömeestele ämbritega vett."
    Samuti puudub tema sõnul majal korralik ehitusjärelevalve. Nii kui probleemid tekkisid, koristati silt järelevaataja kontaktidega tänavalt ära. Ka Tina 21 naabermaja elanikke on ehituskäik vihale ajanud ja nad on pöördunud kohtusse, kuna nende majja tekkisid imelikud praod.
    Äri on meestel korraldatud nii, et ehitusfirma Hesperid OÜ, mis kuulub Ljubimtsevile, on pikaajalistes võlgades ja hilineb tähtaegadega, arendaja Kuusküllil võlgasid ei ole. Kuusküll sai tuntuks mõni aasta tagasi Kadriorgu Vilmsi tänavale ehitusloata lisakorruse ehitamisega - ka seda maja tegid mehed käsikäes.
    Samas on neil ka õnnestunud töid: Tallinna Lastehaigla renoveerimine ja Merimetsas perearstikeskuse ehitus.
    Meestel on sarnased mobiilinumbrid ja neid saab küsida samast kontorist Kadriorus Köleri tänaval. Nad mängivad ühes korvpallitiimis: SLK/Hesperid. Võistkond osaleb Eesti korvpallimeistrivõistluste II liigas.
    Ühise arendusfirma, Hesperid Grupp OÜ, tegid mehed eelmisel suvel, kuid see veel ei tööta.
    Ljubimtsevi firma koduleht www.hesperid.ee on võlgade tõttu suletud, otsimise peale leiab vana versiooni. Tema võlgasid jahib kolm inkassofirmat. Võlgasid on vähemalt ligi kahe miljoni krooni eest.
    Hesperidil on võlgade tõttu soolas ka kaks hagi Tallinna linnakohtus. Kolmas, Revel Metall, plaanib hagi esitada 170 000kroonise võla peale.
    Eelmisel suvel tegi teemantpuurimisfirma Baltex Grupp pankrotitaotluse, kuid ajutise halduri Andres Tootsmani sõnul leppisid mehed omvahel kokku ja asi rauges. Siis oli võlg 75 000 krooni.
    Praegu on suurim teadaolev võlg miljon krooni ühele teisele teemantpuurimisfirmale, Rotang Grupile, mille juht Andrei Konstantinov sõnab, et 55 000 krooni maksis Ljubimtsev nädal tagasi. "Varsti anname ametliku käigu, esialgu veel püüame rääkida," lausub Konstantinov. Ljubimtseviga rääkida on raske, sest vahel ta võtab toru, vahel mitte. "Kuidas kunagi, teate isegi," lausub võlausaldaja kibedalt.
    Ehitusfirma Hesperid omanik Oleg Ljubimtsev võtab telefoni küll, kuid tal on kiire korvpallivõistlusele.
    "Ma ei taha sellest rääkida," vastab ta ausalt küsimusele, miks ta võlgades on. Siiski otsustab ta jätkata. "Meil on jah likviidsuse probleemid," seletab ta. Millal need läbi saavad? "Järgmine kuu," lubab Ljubimtsev veenvalt. Raha on arendaja taga, nemad on vaid ehitajad. "Räime tänava korterid lähevad hästi, aga raha saab ju kõigepealt arendaja, meie ju ei müü," lisab ta.
    Järgmine kõne arendajale Urmas Kuusküllile kestab veidi kauem. Arendaja ei ole ehitajale millegi eest võlgu, kinnitab Kuusküll. Jah, Olegil on probleeme, kuid ta saab sellest üle. "Olegi võlad pole siiani seganud," lisab ta. "Meil on temaga jäänud Räime tänava maja ehitus."
    Kuuskülli firma uut projekti, Vabaduse puiestee kortermaju, hakkab ehitama tema endaga seotud firma, Müller Lahendused OÜ. "Ma loodan, et Oleg peaks saama võlgadest üle, see võtab aega," kordab Kuusküll.
    Viimsis asuva Soosepa elurajooni arendaja Q Vara mullust 176 miljoni kroonist puhaskasumit varjutavad hüpoteegirägastik, anonüümseks muutunud omanikud, kriminaalasjad ja arvukad kohtuvaidlused.
    Möödunud sügisel lõpetas Q Vara projektide rahastamise supermodell Carmen Kass. Jaanuaris emiteeris Q Vara 3aastase tähtajaga võlakirju nimiväärtuses 78 miljonit krooni ja mai lõpuks oli ettevõtte Eestis asuvatele kinnistutele seatud hüpoteeke rohkem kui 111 miljoni krooni eest.
    Aastavahetusel taandusid vennad Alo ja Ivo Lillepea 73,5 miljoni kroonise osakapitaliga Q Vara omanikeringist. Lillepeade firma SLProductionsi uued omanikud on peitunud Lätis asuva Suprema kliendikonto taha. Samas on Ivo endiselt juhatuses ja Alo nõukogus. Koos jätkavad nad sõda Jürgen Järviku endise äripartneri, Revalhaus Kinnisvara ainuomaniku Arvo Klaasi vastu.
    Esimese kande Q Vara maksehäire kohta tegi jaanuaris sideettevõte. Veebruaris lisandus ühel päeval kaheksa maksehäiret liisingust. Kinnistusregistrist on näha, et aprilli algul võttis Ivo Lillepea täiendavat laenu, seades 5. järgu hüpoteegi kodumajale. Kokku lasub majal hüpoteeke üle 3 miljoni krooni ulatuses.
    Lisaks võlgnes Q Vara mai keskpaiku 2 miljonit krooni maksuametile. Ettevõte suutis võla kustutada mai teises pooles. Tähelepanu väärib see, et möödunud septembris suurendasid Q Vara omanikud võlgade ühest taskust teise tõstmisega firma osakapitali ligi 56 miljoni krooni võrra. Mitterahaliseks sissemakseks Q Varasse olid Lillepeadele kuulunud SLProductioni nõuded Q Vara vastu.
    Põhja politseiprefektuuri kriminaalosakonna majanduskuritegude talitus uurib praegu raha väljaviimist Revalhausist ja Q Vara osakapitali suurendamist miljonivõlgade abil.
    Jürgen Järvik on tunnistatud kahtlustatavaks. Tema kriminaalasjadele lisandub 10 miljoni kroonine tsiviilnõue Revalhausilt ja 5 miljoni kroonine nõue maksupettuse kohta. "Kriminaalasi on aktiivses uurimises," kinnitas prokuratuur.
    Jürgen Järviku ja vendade Lillepeade tegevust iseloomustab ka kümmekond pooleliolevat tsiviilvaidlust Harju maakohtus, kus kahjunõuete kogusumma ületab 7 miljonit krooni.
    Q Vara finantsjuht Kristjan Laanemaa selgitas mulluse puhaskasumi rohkem kui kümnekordset kasvu võrreldes prognoosiga suurepäraste müügitulemuste ning kinnisvaraportfelli ümberhindamisega.
    Q Vara plaanis 2005. aasta puhaskasumiks 10 miljonit krooni. Tegelikult sai ettevõte ligi 300 miljoni kroonise käibe juures 176,2 miljonit krooni puhaskasumit.
    Auditeerimata andmetel oli bilansi maht samal ajal 420,2 miljonit krooni, millest omakapital moodustas 247,5 miljonit krooni.
    Mullu müüs Q Vara maha Soosepa galeriimajad ja paarismajad ning korterelamud Jüris. Ettevõte plaanib Eestis elamuarendust jätkata Viimsis, Harku vallas ja Tallinnas.
    Kui Leedus on tegemisel alles esimesed investeeringud, siis juba tänavu peaks valmima esimesed 70 kodu Riia lähedal Pinkis. Samal ajal on töös 30 korteriga elamuarendus Jurmalas ning 450 korteriga arendus Riias.
    Firma nõukogu liikme Alo Lillepea sõnul pole neil mingeid majandusraskusi. "Möödunud aasta kasum oli meil suurepärane ja laenu on alla poole bilansimahust," sõnas ta. "Ma ei hakka aga ümber lükkama teie kahtlusi, kas tegutseme turul ka ehituse garantiiaja lõppedes."
    "Jah, meil olid maksehäired, kuid see ei tähenda, et firma oleks majandusraskustes," lisas Lillepea. Tema sõnul on plaan lähema kolme kuu jooksul suurendada laenukoormust 2-3 korda. Ainuüksi 5protsendise turuosa hoidmiseks Lätis on vaja investeerida 400-500 miljonit krooni.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Esimese kvartali tulemused tõstsid Snapi aktsia hinda neljandiku võrra
Snapi aktsia hüppas turueelses kauplemises 25% pärast esimese kvartali tulemuste avalikustamist, mis ületasid kõrgelt analüütikute ootuseid.
Snapi aktsia hüppas turueelses kauplemises 25% pärast esimese kvartali tulemuste avalikustamist, mis ületasid kõrgelt analüütikute ootuseid.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.