Eesti Ehituse aktsialt vaid suured tehingud

Romet Kreek 22. juuni 2006, 00:00

Väikseim tehing oli 10 000 aktsiaga (käive 946,6 tuhat krooni), suurim 74 000 aktsiaga (käive 7,005 mln krooni). Kokku tehti aktsiaga seitse tehingut - kõik hinnaga 6,05 eurot (94,66 krooni). Aktsia hind tõusis 23,7 mln kroonise käibe juures 0,17 protsenti.

Merko Ehituse aktsia hind sulgus 13 eurol ehk 203,41 kroonil. Aktsia päevakäibeks tuli viiest tehingust kuus mln krooni.

Imestamist väärt on see, et Tallinna Kaubamaja aktsia omanikud ei kasutanud terve päev kestnud teenimisvõimalust. Tallinna Kaubamaja aktsiat sai börsipäeva lõpus müüa 59,61 krooniga (3,81 euroga). Asemele oleks saanud osta Tallinna Kaubamaja täiendavat aktsiat hinnaga 57,11 krooniga (3,65 euroga).

Eile teatas HK Ruokatalo pakkumise tegemisest Rakvere Lihakombinaadi aktsionäridele. Rakvere LK aktsia eest pakutakse 45,40 krooni ehk kõigest 3,6 protsenti üle aktsia turuhinna. Ettevõte, mille aktsia kasumi/hinna suhe on 12, oleks pigem soodne ostuvõimalus kui tõsiselt kaalutav müügiobjekt. Rakvere LK kasvab kiiresti (eelmisel aastal kasvas kasum 31,5 protsenti). Kui raha just hädasti tarvis pole, soovitan ma HK Ruokatalo pakkumist mitte vastu võtta ja vaidlustada sundülevõtmise "õiglane" hind kohtus. Loodetavasti võtab mõni aktsionär kohtutee jalge alla ja kaasab ka teiste nõuded.

Maikuus tegi HK Ruokatalo pakkumise Poola lihakombinaadi Sokolowi vähemusaktsionäridele. See pakkumine oli sama stiilne - 3,6 protsenti üle viimase turuhinna.

Sealne ettevõte võeti aga üle eelmise aasta kasumil põhineva hinna/kasumi suhtarvu 25 juures ehk kaks korda kõrgema pakkumisega, kui tehti Rakvere Lihakombinaadi aktsionäridele.

Kui HK Ruokatalo oleks hinnanud Rakvere Lihakombinaati võrdselt Sokolowiga, oleks ta võinud pakkuda Rakvere Lihakombinaadi aktsia eest 90,9 krooni.

Ka Sokolow kasvab kiiresti, eelmisel aastal kasvas kasum 73 protsenti.

Pole midagi imestada, et Ruokatalo püüab end oma aktsionäridele paremast küljest näidata - ettevõtte kasum kukkus läinud aastal 36 protsenti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing