Hiiumaal korraga müügis üle 800 hektari metsa

Väinu Rozental 14. august 2006, 00:00

"Vajame raha firma uue suuna, kinnisvara arendamiseks," põhjendas metsamaade haldamisega tegeleva Belaisa juhatuse liige ja üks omanikest Janis Üksik kinnistute müümist. "Oluline põhjus on ka see, et kuna me ei ole suutnud osta kokku metsamaad piisavas koguses ehk vähemalt 3000 hektarit, ei tasu metsandustehnikat töös hoida ega inimesi palgal pidada." Üksiku kinnitusel hakkab Belaisa tulevikus tegelema turismimajandusega.

Belaisa müüb Hiiumaal tervikuna 845 hektarit metsamaad ehk kokku sadakond kinnistut. Üksiku sõnul loodavad nad tehinguni jõuda paari kuu jooksul, hektari müügihinnaks võiks kujuneda umbes 10 000 krooni. Eestis on metsamaa (koos metsaga) keskmine hind maa-ameti andmeil ligi 20 000 krooni hektar.

Hiiumaa suurima erametsaomaniku Jürgo Raidi sõnul pakub müüki pandud metsamaa talle küll huvi, kuid ta jääb esialgu ootama. "Belaisa on oma kinnistutelt võtnud, mida võtta on andnud, ja nad ei ole eriti tegelenud metsa uuendamisega," lausus Raid. "Seega peab metsa lähitulevikus kõvasti investeerima."

Raidi sõnul vaatab ta, kuidas lõpeb pakkumiste esimene voor. "Nende õnn, kui leidub rikas ja rumal ostja, kes soovitud raha lauale laob," lisas Raid. Raidi firmale OÜ Traperii kuulub Hiiumaal umbes 3500 hektarit metsamaad ja mujal Eestis veel umbes 1000 hektarit. Metsade hooldamisega ning puidu varumisega tegeleb Raidi firma OÜ Metsinvest.

Hiiumaal veidi alla 2000 hektarit metsamaad majandava ASi Hiiumaa Erametskond juhataja Andrus Ilumetsa sõnul teavad nad oma koostööpartneri Belaisa metsade olukorda väga hästi. "Analüüsime hoolega pakutavat," kinnitas ta.

Ilumetsa sõnul võiks metsamaa ostust olla huvitatud see, kes tahab paigutada oma raha kindlasse kohta, või metsanduskogemusega firma, mis teadlikult läheb investeeringu pikaajalise tasuvuse peale.

Belaisa omanikud on võrdselt Janis Üksik ja Martin Kagadze. Belaisa gruppi kuulub ka Käinas tegutsev saeveski OÜ Belaisa Saeveski. "Saeveski jääb tegutsema, meil on toorme tarnijatega pikaajalised lepingud," rääkis Üksik.

Paari viimase kuu jooksul on Eestis tehtud mitu olulist tehingut metsamaaga: mai lõpus müüs rekordiliselt suure lahmaka metsamaad eraisik ja juuni lõpus tehti Eesti suurim metsa müügitehing.

Lääne-Virumaal FIEna tegutsenud metsaomanik Lembit Laks müüs mai lõpus Tartu metsaraiefirmale OÜ Lignator Mets 530 hektarit metsamaad. Tehingu hind jäi 15-20 miljoni krooni kanti. "Praeguses seaduskeskkonnas ei ole enam mõtet oma metsa majandada," põhjendas viisteist aastat erametsaomanikuna tegutsenud Laks. "Jätsin alles vaid 50 hektarit hobimetsa."

Kuu aega hiljem, 25. juunil sõlmiti seni suurim metsamaa müügitehing. Soome metsanduskontsern Metsäliitto müüs Rootsi Södra kontsernile maha kõik oma Eesti metsad, mida oli kokku 5000 hektarit. ASi Metsäliitto Eesti juht Heikki Karhunen on varem Äripäevale põhjendanud müüki sellega, et kuna metsakinnistud asuvad üle Eesti laiali, ei anna need firmale olulist kasu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing