Finantsinspektsioon uurib tehinguid PTA aktsiatega

Tarvo Vaarmets 28. august 2006, 00:00

Finantsinspektsioon teatas, et uurib PTA aktsiatega kauplemist, mis eelnes ja järgnes firma poolt avaldatud aktsia hinda mõjutanud uudisele.

"Finantsinspektsioon jälgib regulaarselt börsil kaubeldavate väärtpaberitega tehtud tehinguid ning analüüsib alati emitentide poolt oluliste uudiste avaldamisele eelnevat ja järgnevat kauplemist," sõnas inspektsiooni juhatuse esimees Raul Malmstein.

PTA teatas 22. augustil pärast Tallinna börsi sulgemist oma laienemisplaanidest, millega seoses liidetakse Eesti riidefirmaga Läti pesubränd Lauma, Valgevene pesubränd Milavitsa ning Vene jaekett Linret. Selline laienemine teeb pisifirmast tõsiselt arvestatava börsiettevõtte, mille käive peaks kasvama koguni ligikaudu kümme korda.

Enne uudise teatamist osteti vahetult enne börsi sulgemist 1000 PTA aktsiat, mis tähendas PTA mõistes keskmiselt tunduvalt suuremat tehingut. Järgmisel päeval kerkis aktsia kõige rohkem 15% võrra ning teisel börsipäeval pärast uudise avaldamist lisas veel 11,6%. Iseenesest ei oleks muidugi isegi parima hinnaga müümisel olnud tegemist hiigelkasumiga, kuid kahtlust äratab see tehing sellegipoolest.

"Inspektsioon menetleb PTA aktsiate kauplemisega seonduvat ning kontrollib võimalikku siseteabe väärkasutamist. Siseteabe väärkasutamine on kuritegu, seega on finantsinspektsioonil võimalik selles asjas läbiviidava järelevalvemenetluse tulemusena esitada vajadusel prokuratuurile avaldus kriminaalmenetluse alustamiseks," lausus Malmstein.

Inspektsiooni juht lisas, et tulenevalt finantsinspektsiooni seaduses sätestatust ei ole järelevalvemenetlus avalik, seepärast ei ole ka täiendavate kommentaaride andmine võimalik.

Pärast fundamentaalselt põhjendamatut rallit andis PTA aktsia reedel viimaks järele ja langes 10,39% ehk 53,98 krooni tasemele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing