Savisaar kauples Ansipilt laevandustoetused välja

Ralf-Martin Soe 18. september 2006, 00:00

"Neljapäeval võttis valitsus vastu põhimõttelise otsuse hakata toetama laevandust sarnaselt sellega, nagu see toimub mujal Euroopas. Jah, võib öelda, et summad ei ole veel suured, aga asi pole selles, tähtis on põhimõte. Me ei tahaks jätta oma laevandust konkurentsis nõrgemasse seisu, kui teised on," sõnas majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar.

Kui esialgu on toetussummad paarkümmend miljonit krooni, siis 2010. aastal oleks toetus juba 209 miljonit krooni.

Savisaarel on juba ammu olnud soojad suhted laevafirma Tallink omanikega. Näiteks toetas Savisaar aasta alguses innukalt Silja Line'i laevafirma ostu, saates selle kohta ka pressiteate. Savisaare ja Tallinki omanike Enn Pandi ja Ain Hanschmidti sõprust oli näha 2004. aasta kevadel, kui Savisaar pidutses Tallinki sünnipäeval. 2005. aasta aprillis sai Savisaar majandusministriks ning just Keskerakonna ettepanekul kirjutati koalitsioonileppesse sisse Eesti merelaevanduse toetamise klausel. Selle aasta alguses esitles keskerakondlik linnavalitsus aga Lasnamäele rajatavat suurt vaba aja keskust Tallink Cityt, mille loomises lööks linn kaasa.

Peaminister Andrus Ansip oli seni toetamise vastu. "Eesti soodne ettevõtluskliima ja maksupoliitika annab kõigile ettevõtlussektoritele võrdsed võimalused. Ma ei toeta ühe majandusharu riiklikku eelistamist ja toetamist," kommenteeris ta toetuse andmist juunis.

Maksusoodustused on Ansipi suviste sõnade kohaselt ebaefektiivseim viis ühe majandussektori turgutamiseks, sest erandid muudavad maksusüsteemi administreerimise kulukamaks ja keerulisemaks.

Reedel edastas valitsuse pressiteenistus Ansipi värske sõnumi, mis oli varasemast pehmem. Ta andis teada, et laevanduse toetamist järgmise aasta eelarvesse kavandatud 30 miljoni krooniga näeb ette möödunud aasta aprillis sõlmitud koalitsioonileping.

Ansip lisas, et majandusministeeriumi ettepanek toetada Eesti lipu all sõitvaid aluseid maksusoodustuste kaudu oli arutusel suvel toimunud valitsuskabineti nõupidamisel. Kordades rohkem raha nõudnud ettepanek ei leidnud ministrite üksmeelset toetust.

Järgmise aasta eelarves laevandusele ette nähtud toetussumma jagamise kord tuleb valitsuskabinetis Ansipi kinnitusel täiendavalt arutusele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing