Eelistus kaldub Rüütli poole

Airi Ilisson 19. september 2006, 00:00

Erakondliku kuuluvuse järgi jagunevad valdade ja linnade valijamehed nii, et Rüütli-meelseid valijamehi on 127, Toomas Hendrik Ilvese pooldajaid 83 ja 34 valijameest kuuluvad kohalikesse valimisliitudesse. Seega on Rüütli seljatagune koos Riigikogu liikmetega erakondlikult kindlam seisuga 161 : 148.

Puuduvad Lihula ja Vihula valla esindajate nimed, sest need kaks valda otsustasid, et ei valigi valijameest.

Loksal ja Saue vallas lahvatas tüli, sest mõlemad tahavad saata valimiskogusse kahte meest.

Loksal tegutseb juba septembri algusest kaks volikogu, kellest üks eelistab valijamehena keskerakondlast ja teine Ilvese pooldajat.

Saue vallavolikogu valis nädalavahetusel valijameheks rahvaliitlase Indrek Tiidemanni. Kolm päeva varem valiti reformierakondlane Ville Pakk. Möödunud nädalal puudus volikogu istungilt nii palju rahvaliitlasi ja keskerakondlasi, et valijamehe valimine jäi pärast kahte vooru viiki. Kuna korduval hääletamisel enamust ei saavutatud, otsustati liisku heita. Õnn naeratas Reformierakonna valijamehele, kuid Rahvaliidu ja Keskerakonna saadikud tühistasid kolmapäevase otsuse, kuna liisuheitmine on nende hinnangul ebaseaduslik.

Juhtumeid arutas valimiskomisjon eile õhtul.

Riigikogu valimiste osakonna juhataja Mihkel Pilving ütles enne koosoleku algust, et tõenäoliselt soovitab komisjon tüliküsimuse lahendada Harju maavanemal.

Keskerakondlasest Harju maavanem Värner Lootsmann ütles, et viib vastava järelevalvemenetluse Saue vallavolikogu istungi suhtes läbi, kui valimiskomisjon sellise ettepaneku teeb. "Tulemus selgub pärast järelevalvemenetluse läbiviimist," teatas ta.

Lootsmann lisas, et on Loksa kohta juba oma otsuse andnud, kuid kuna valijameestega seonduv on valimiskomisjoni pädevuses, siis ei pea ta õigeks seda teemat kommenteerida.

Eile õhtul pidas valimiskomisjon nõu Estonia kontserdisaalis toimuva valimiskogu üle. Pilving ütles, et võimaliku mobiiltelefonide ärakorjamise kohta ilmselt veel otsust ei tule.

Laupäeval näeb valimine välja nii, et saalis istuvad valijamehed leiavad endale sobiva koha. Külalised ja press asuvad rõdul, kus on kokku 355 kohta. Külalisteks on põhiseaduslike institutsioonide, välisesinduste ja erakondade esindajad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing