Džässimaitseline barokk ja pop vokaalansamblilt Swingle Singers

Mari Hiiemäe 03. november 2006, 00:00

Pikkade traditsioonidega Swingle Singers on tuntuks saanud barokk- ning pop-džässmuusika ühendamisega a cappella seadete kaudu. Eestis antavate kontsertide paladevalikus esitab ansambel muusikalisi pärleid erinevatest sajanditest ehk "Bachist Biitliteni" nagu kontserdi pealkirigi ütleb.

Professionaalse a cappella bändi laitmatud harmooniad ning suurepärane oskus erinevaid pillihääli imiteerida on tunnustamist väärt.

Esinemiskavas "Bachist Biitliteni" kantakse muu hulgas ette J. S. Bachi, W. A. Mozarti, Maurice Raveli, Antonio Carlos Jobimi, Chick Corea, Joni Mitchelli ning John Lennoni loomingut.

Kontserdi esimene pool algab tõsisemas toonis klassikaliste paladega, teine pool on pühendatud popmuusikale.

Vokaalansambel Swingle Singers koosneb kaheksast rõõmsameelsest lauljast, kes jätkavad ansambli looja Ward Swingle'i algatatud laulutraditsioone, millele publik ansambli loomisaegade algusest peale sooja poolehoidu on avaldanud.

Oma esialgse kuulsuse kogus Swingle Singersi barokkstiilis muusikapalade arranžeerimisega. Klassikalistele paladele sai loodud tänapäevane džässilik sisu ning algselt orkestrile mõeldud lood pandi helisema a cappella vormis. Hiljem on ansambel oma repertuaari laiendatud töötlustega džäss-poplugudest ning nüüdisaegsemast muusikast, kuid barokkmuusika on siiani ansambli esinemiskavas aukohal.

Swingle Singers koosneb professionaalsetest lauljatest, kes on saanud klassikalise muusikahariduse. Džässimaitselises vokaalesituses leiab ansambliliikmete ühine huvi klassikalise muusika vastu värske ja ajakohase väljundi.

Swingle Singers näitab kõrget tehnilist taset, mis avaldub puhtas ja täpses häälekasutuses.

Mänglevad meloodiad kujunevad veatult ning kindlalt, nii et kuulaja ei pruugi keerukaid seadeid kuulates tajudagi, kui mahukas harjutamistöö esitatu taga tegelikult peitub. Ansambli trumbiks on klassikalisele põhjale kootud kihilised harmooniad.

Les Swingle Singersi nimelise ansambli esimese koosseisu formuleeris ansamblijuht Ward Swingle Prantsusmaal juba rohkem kui nelikümmend aastat tagasi.

Kümmekond aastat hiljem moodustas Swingle Inglismaal uute lauljatega Swingle Singersi, mis on vaatamata juhi lahkumisele Ameerikasse iseseisvalt ilma kurssi muutmata tänaseni edasi arenenud.

Ansambli koosseis on aja jooksul korduvalt välja vahetunud, kuid peamised ideed, mis õigustavad ka Swingle Singersi nime säilimist, kestavad siiani.

Swingle Singersi puhul on tegemist suure segavokaalansambliga. Ansamblis laulab neli naist ja neli meest, mis on kuulda ka nende kõlapildis. Kuna kasutatakse kaheksat lauljat, on ansamblil arranžeeringuliselt väga suured võimalused. Swingle Singersi kõla on massiivne, naishäälte kasutamine muudab nende kõlaspektri laiemaks ning väga huvitavaks. Võrreldes Eesti ansambliga Noorkuu, kus naishääli asendatakse pideva falseti laulmisega, on Swingle Singersi võimalused märksa avaramad.

Swingle Singersi repertuaar on päris lai, alates klassikalistest paladest "Queeni" lugude ning "Star Treki" filmimuusikani välja.

Vokaalmuusikaga tegelevate inimeste jaoks on Swingle Singersi nimi muus maailmas kindlasti paremini tuntud kui Eesti publiku hulgas, kuid kuna Eestis on viimasel ajal esinenud palju kõrgetasemelisi vokaalgruppe ning inimesed on juba harjunud sedalaadi kontsertidel käima, siis huvi nende kontserdi vastu on kindlasti olemas. Kuulama lähevad need, kes otsivad head vokaalmuusikaelamust, kas või selleks, et võrrelda Swingle Singersit teiste kuuldud vokaalgruppidega. Neile kuulajatele, kes sedalaadi muusikast lugu oskavad pidada, on see kontsert kindlasti maiuspala. Olen kuulanud väga palju Lääne vokaalkollektiive ning võin öelda, et tegemist on väga heade lauljatega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:42

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing