• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Erakondade rahastamine on ettevõtjale tuletistehing

  Finantsturgudel kasutatakse laialdaselt tulevikutehin-guid, millest tuntuimad on optsioonid. Optsioon on õigus osta/müüa vara kindlal kuupäeval kindla hinnaga. Kuna selle ostja paneb mängu suhteliselt väikese summa (optsioonipreemia), aga edu korral on võit mitu korda suurem, nimetatakse neid tuletistehinguteks.
  Erakondade rahastamisega on täpselt sama lugu. Ärimees toetab erakonda x tuhande, äärmisel juhul mõne miljoni krooniga. Nagu võib lugeda tänase ja eilse Äripäeva kaanelugudest, tagavad poliitilised optsioonid ettevõtja firmadele sadadesse miljonitesse, teinekord koguni miljarditesse kroonidesse ulatuvaid tellimusi või garanteeritud rahavoogusid. Targemad ärimehed maandavad riske ehk toetavad kõiki suuremaid erakondi. Tegelikult pole sel sügavat mõtet, sest erinevalt finantsoptsioonist ei ole poliitilistel optsioonidel reeglina väärtuspäeva ehk kuupäeva, mil optsioonid realiseeritakse. Demokraatlikus riigis pääsevad suuremad parteid varem või hiljem võimule.
  Tuletistehingutega on aga oht, et optsioonide väljakirjutajale võib ebasobivate asjaolude kokkulangemine tuua kaasa katastroofilisi tagajärgi. Kümmekond aastat tagasi kukkus äpardunud tulevikutehingute tõttu Suurbritannia üks vanemaid kommertspanku Barings Bank.
  Selliste ebaõnnestumiste vastu aitab ainuvõim kohalikus omavalitsuses. Segavate faktorite ilmnedes võib konkursi tulemused lihtsalt tühistada ja korraldada uue. Riigi tasemel see nii lihtne pole, sest ühe partei valitsus on tänases Eestis vähetõenäoline ja optsioonide realiseerimine võrdlemisi keerukas. Aga kindlasti mitte võimatu. Mulle tundub, et ka Eesti Raudtee taasriigistamine börsile viimise asemel on taas ühe poliitilise optsiooni realiseerimine.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Vilepuhuja märtri rollist välja tõstmine toob ettevõtjatele uusi kohustusi
Selleks, et vilepuhuja julgeks organisatsiooni kitsaskohtadele osundada, peab ta tundma end turvaliselt. Peagi rakenduv Euroopa Liidu direktiiv seab ettevõtetele konkreetsed nõuded tagamaks, et probleemidele tähelepanu juhtija ei satuks märtri rolli.
Selleks, et vilepuhuja julgeks organisatsiooni kitsaskohtadele osundada, peab ta tundma end turvaliselt. Peagi rakenduv Euroopa Liidu direktiiv seab ettevõtetele konkreetsed nõuded tagamaks, et probleemidele tähelepanu juhtija ei satuks märtri rolli.
„Kartke ja oodake halvimat“: häkkerid ründasid Ukraina riigi veebi