Ootan majanduslangust

Raimo Ülavere 10. november 2006, 00:00

Salamahti olen hakanud langust ootama tõesti. Majanduskasv on otsekui kahe teraga mõõk. Heaolu kasvab. Ent teisalt on tekkinud hulk "uue aja kangelasi", kes suure raha toel paistavad silma ülbuse, matsluse ja ahnusega.

Ülbus. Oliver Kruuda teod ja ütlused… Naabrimemmed saavad küttepuid, linnainimesed ilusa jalutuskoha, ütleb Kruuda oma maja tagant riigimetsa raiumise kohta. Isakese ehk oligarhi jutt - mul on raha ja sidemeid, mina tean, mis on inimestele hea, maksan kas või kaks trahvi… Mis vahe on Eesti tuntud metsarüüstajal Margo Klemental ja Oliver Kruudal? Ainult rahanumbri suurus nende pangakontol.

Matslus. Tallinki juhtide joomatuurid pole mulle üllatuseks. Kümmekond aastat tagasi kutsusid Ühispanga juhid Äripäeva inimesi Tallinki laevale kohtuma. Tallinki juhtis siis juba Enn Pant ja laevafirma oli Ühispanga laenuklient. Laevade varieteeprogrammi alguse aeg viibis, sest oodati tähtsaid külalisi, esilauad löödi veidi nokastanud omanike ja külaliste jaoks puhtaks ning pärast programmi küsiti, kas soovitakse tüdrukuid ka lauda. Pankurid ja laevafirma tegelased näitasid uhkusega, mis on omanikuvõim. Arusaadav, lihtne, inimlik. Ja samas labane ja matslik. Viimastest juhtumitest lugedes tundub, et paremuse poole pole asjalood muutunud. Pigem vastupidi.

Ahnus. Eesti suurim kinnisvarafirma Arco Vara katsus pommida korteribroneerijatelt kolmandiku rohkem raha, kui algselt kokku lepitud. Õnneks said omanikud pärast Äripäeva reageeringut siiski aru, et on üle piiri läinud ning loobusid raha juurdeküsimisest. Aga see on kahjuks erand ja silmipimestav ahnus ei jää aususe ning õiglusega heideldes alati kaotajaks.

Täiskasvanud inimese iseloomu pole võimalik kuigivõrd muuta. See on kaasa pandud looduse poolt ja lastetoast. Küll on võimalik mõningaid mittesoovitavaid iseloomujooni taamale suruda. Majanduslangus, vähem nn lolli raha, sunniks ehk ka matse, ülbikuid ja ahnureid oma prioriteete ja tegevusi ümber vaatama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing