• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ootan majanduslangust

  Salamahti olen hakanud langust ootama tõesti. Majanduskasv on otsekui kahe teraga mõõk. Heaolu kasvab. Ent teisalt on tekkinud hulk "uue aja kangelasi", kes suure raha toel paistavad silma ülbuse, matsluse ja ahnusega.
  Ülbus. Oliver Kruuda teod ja ütlused… Naabrimemmed saavad küttepuid, linnainimesed ilusa jalutuskoha, ütleb Kruuda oma maja tagant riigimetsa raiumise kohta. Isakese ehk oligarhi jutt - mul on raha ja sidemeid, mina tean, mis on inimestele hea, maksan kas või kaks trahvi… Mis vahe on Eesti tuntud metsarüüstajal Margo Klemental ja Oliver Kruudal? Ainult rahanumbri suurus nende pangakontol.
  Matslus. Tallinki juhtide joomatuurid pole mulle üllatuseks. Kümmekond aastat tagasi kutsusid Ühispanga juhid Äripäeva inimesi Tallinki laevale kohtuma. Tallinki juhtis siis juba Enn Pant ja laevafirma oli Ühispanga laenuklient. Laevade varieteeprogrammi alguse aeg viibis, sest oodati tähtsaid külalisi, esilauad löödi veidi nokastanud omanike ja külaliste jaoks puhtaks ning pärast programmi küsiti, kas soovitakse tüdrukuid ka lauda. Pankurid ja laevafirma tegelased näitasid uhkusega, mis on omanikuvõim. Arusaadav, lihtne, inimlik. Ja samas labane ja matslik. Viimastest juhtumitest lugedes tundub, et paremuse poole pole asjalood muutunud. Pigem vastupidi.
  Ahnus. Eesti suurim kinnisvarafirma Arco Vara katsus pommida korteribroneerijatelt kolmandiku rohkem raha, kui algselt kokku lepitud. Õnneks said omanikud pärast Äripäeva reageeringut siiski aru, et on üle piiri läinud ning loobusid raha juurdeküsimisest. Aga see on kahjuks erand ja silmipimestav ahnus ei jää aususe ning õiglusega heideldes alati kaotajaks.
  Täiskasvanud inimese iseloomu pole võimalik kuigivõrd muuta. See on kaasa pandud looduse poolt ja lastetoast. Küll on võimalik mõningaid mittesoovitavaid iseloomujooni taamale suruda. Majanduslangus, vähem nn lolli raha, sunniks ehk ka matse, ülbikuid ja ahnureid oma prioriteete ja tegevusi ümber vaatama.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.