Starditoetust saanud firmad hädas võlgadega

Piret Reiljan 16. november 2006, 00:00

Igal viiendal toetuse saanud ettevõttel on maksuvõlg mõnest tuhandest kuni saja tuhande kroonini, intressivõlg või õigel ajal esitamata maksudeklaratsioonid.

"Alustaval ettevõttel on raske kõiki makse õigel ajal tasuda, sest kulud on sageli suuremad, kui äriplaanis loodeti," rääkis Tallinna ettevõtlusameti ettevõtluse arendamise osakonna juhtivspetsialist Krista Kink. Samas kinnitas toetuste jagamist koordineeriv Kink, et raha jagamise hetkel ei olnud ühelgi toetust saanud ettevõttel võlgnevusi põhimaksu ega intressi osas.

"Esitasime kõigi taotlejate kohta päringu maksuametile 18. septembril," sõnas Kink.

Maksu- ja tolliameti maksuvõlgade talituse osakonna juhataja Raul Siem on ajutiste võlgnevuste suhtes kriitiline. "Deklaratsioonide esitamise hilinemine on lubamatu, samuti deklareeritud kohustuste tähtajaks täitmata jätmine," ütles Siem. Maksuametnik lisas, et ettevõtte juht peaks olema teadlik oma kohustustest ning suutma ette näha tekkida võivaid probleeme.

Eilse seisuga napilt 100 000kroonise maksuvõlaga A-Kullermees OÜ juht Anton Mesila peab väikseid võlgnevusi alustava ettevõtte puhul paratamatuks ärieluks. "Tegemist on jooksvatest kuludest ja laekumistest tekkinud võlaga. Suvel tegime palju investeeringuid, samuti on kliendid meile praegu võlgu pea kaks korda rohkem kui nimetatud summa," selgitas Mesila.

A-Kullermees OÜ-l on väikseid maksuvõlgnevusi olnud korduvalt juba aasta aega. "Olime teadlikud varasematest võlgnevustest. Ettevõtja põhjendas möödunud perioodide võlgnevust suurte investeeringutega," ütles Kink. Kuigi toetuse taotlemise ajaks oli võlg likvideeritud, on tekkinud uued maksuvõlad. Toetust sai firma linnalt täpselt oma võla ulatuses ehk 100 000 krooni.

Iluteenuseid pakkuva KaiKat OÜ üks osanik ja juhatuse liige Kaidi Lõhmus peab samuti ajutiste võlgade teket alustava ettevõtluse lahutamatuks osaks. Eilse seisuga oli iluteenuseid pakkuva ettevõtte maksuvõlg pisut üle 30 000 krooni. "Meil on tegemist hetkelise võlaga. Koormus on suur, pangalaen ja muud maksud sinna juurde," rääkis Lõhmus.

OÜ Gib Com juhatuse liige ja osanik Janar Toomesso tunnistas, et ka tema ettevõttel tekivad aeg-ajalt maksuvõlad, kuna positiivne rahavoog pole alguses piisav. "Aga eks omanikud panevad siis raha juurde ja saame jälle joonele," märkis ta. Linnalt sooviks Toomesso lisaks rahalisele toetusele näiteks soodsa intressiga laenu, mis aitaks uutel ettevõtetel jalad alla saada.

Eilse seisuga oli Gib Comil õigeks ajaks esitamata maksudeklaratsioonid ning tasumata intressivõlg. Linnalt sai kullerifirma toetust 100 000 krooni, mis on maksimaalne abiraha.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:25
Otsi:

Ava täpsem otsing