Viru Poeg: veel viis kuud venitamistaktikat

Kadi Heinsalu 16. november 2006, 00:00

Ekspertiis kestab viis kuud, täpselt järgmise aasta märtsini, mil toimuvad Riigikogu valimised. Keskkonnauuringu üle 300 000kroonise riigihanke võitis äsja Tartu firma Hendrikson & Ko, mille omanik Heikki Kalle polnud võidust kuulnudki. Õnnitlussoovile vastas ta: "Oh, pigem on see õnnetus. Lootsin, et kaks nädalat on vaikust, ehk nad ei taha meid."

Kui Äripäev eile selle kohta linnapea Jüri Rataselt kommentaari küsis, ärritus viimane tõsiselt. Paar tundi hiljem väljastas linn pehmendava pressiteate, kus anti veel kord teada Hendriksoni võidust ja oli paar neutraalset lauset Kallelt.

Kalle sõnul ei olnud nad sellest ekspertiisist üldse huvitatud ega osalenud pakkumisel, kuid linn pöördus nende poole ja palus koostööd. "Sellega on palju jama, aga meil tööpuudust pole," jätkas ta. Kalle teadis, et Viru Pojale on üks keskkonnauuring juba tehtud detailplaneeringus, mille linn 1999. aastal kehtestas.

Ettepaneku kaaluda uue keskkonnamõjude uuringu tellimist tegi linnavalitsus juba tänavu mais.

Tallinna keskkonnaameti keskkonnahoiu osakonna juhataja Priit Adleri sõnul oli venimise põhjus see, et osakond ei olnud suvel komplekteeritud. Viru Poeg oli tema esimesi töid.

Viru keskuse arhitekti Ain Padriku sõnul on ekspertiisi tellimine tahtlik venitamine. "Viru Poeg rohelusele Tammsaare pargis mingit kahju muidugi ei tee. Ta jääb piisavalt kaugele puude juurtest. Mind tõesti huvitab, mida nad sinna kirjutavad," rääkis ta. Arhitektide sõnul on Viru Poeg hoopis vajalik, et vähendada tuulekoridori, mis praegu tekib Viru keskuse pargipoolses küljes.

17korruseline hotelliks kavandatav maja tuleks kõrge ja kitsas. Mõõdud on pärast linna kevadist nõuet paari meetri võrra kahanenud, rääkis ASi Uus Viru juhatuse liige Yrjö Vanhanen. Maja ehitatakse praeguse purskkaevude terrassi asemele.

Vanhaneni sõnul pidanuksid kõige esimese plaani järgi just neil päevil esimesed turistid oma kohvreid Viru Poja uksest sisse tassima. Avamispidu oli plaanitud aprilli 2007. Vanhaneni sõnul on firma sadu miljoneid kroone kahju kannatanud, sõlmimata jäi leping Sokose hotelliga.

Vanhanen oli keskkonnauuringust kuuldes kimbatuses. "See on venitamistaktika," kurtis ta.

Majandusminister Edgar Savisaar vastas reedel, et ta ei ole Viru Poja arenguga kursis ega ole pädev teemat kommenteerima. "Soovitan neis küsimustes pöörduda Tallinna linna poole," lisas Savisaar.

Linnavalitsus on sel aastal tellinud Viru Poja kohta mitu ekspertiisi, keskkonnamõjude uuring on tänavu neljas. Pooleli on kohtuasi.

Üks ekspertiis oli Viru Poja jaoks soodne, teine telliti arhitekt Ignar Fjukilt ja selle tulemus oli tauniv.

Oktoobris tuli tauniv otsus TTÜ teadurilt, arhitekt Aet Pikalt. Tema hinnangul on Viru Poja juurest kadunud paar ühiskondlikku otstarvet kandvat ruumi, mis olid esialgses detailplaneeringus. Näiteks pole enam märke värvilisest metallkuubikust, kus asuks infokeskus, kus tutvustataks arvutite ja videoekraanide abil elanikele linna arhitektuurset tulevikku. "Kas kasutada seda avaliku ruumina või avalikkusele suletud hotellina?" küsis Pikk.

Uus Viru juhatuse liikme Yrjö Vanhaneni sõnul ei saa ta aru, millest Pikk räägib. Ta nägi Pika otsust esimest korda, sest linn ei ole seda talle saatnud. "Detailplaneering on alati maksimum, kunagi ei ehitata kõike välja, mis seal kirjas," selgitas ta.

Suvel Uus Viru initsiatiivil alanud kohtuskäik linnaga lõppes septembris esimese astme kohtus arendaja võiduga. Linn kaebas edasi.

Reformierakonna juhatuse liige Maret Maripuu
Kui see kõik vastab tõele, mis räägite, siis on küll kummastav käitumine linna poolt. Mina teadsin, et linn küsis arvamusi arhitektidelt, keskkonnamõjude hinnang on üllatuseks.

Mina olen kogu aeg Viru Poja vastu, kuid ei pea õigeks niimoodi keskkonnauuringuga Riigikogu valimisteni venitada.

Mina asuksin juba ammu arendajaga läbi rääkima hüvituse üle, et seda maja üldse ei tuleks. Muidu on nii, et venitatakse valimisteni ära ja siis öeldakse, et ikkagi hakkame ehitama.

Tallinna linnapea Jüri Ratas
Kui inimene on õnnetu mingi töö pärast, siis tuleb teda lohutada. Ta ei peaks tegema seda tööd. Viru Poeg pole kunagi olnud poliitiline küsimus, aga teda tahetakse tõmmata poliitikasse. Linn tahaks arendajaga tegelikult kokku leppida, et seda maja ei tuleks. Me tahame arendajaga läbi rääkida hüvituse üle. Kas see otsus tuleb homme või järgmise aasta märtsis, ei muuda asja.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:25
    Otsi:

    Ava täpsem otsing