Riigikogu: läbi häda hinne 'kolm'

ÄP 23. veebruar 2007, 00:00

Eile pidas Riigikogu kümnes koosseis oma viimase istungi. Viiepallisüsteemis paneb Äripäev sellele koosseisule pika punnimise järel hindeks "kolm". Parim asi, mis meenub selle koosseisu tööst, on vanemapalga kehtestamine. Lisaks tulumaksusoodustus lastega peredele.

Miinused on ülekaalus. Riigikogu otsustas jätkata tulumaksureformi algselt kavandatust aeglasemalt - maksumäär kukub protsendi võrra aastas, samal ajal on laekunud riigieelarve viimased aastad kõvasti üle, mullu näiteks nelja miljardiga. Ettevõtete investeeringud on maksuvabad, eraisikute omad mitte. Eesti sõdurid ikka Iraagis. Jant pronkssõduriga.

Pikim miinus on aga see, et Riigikogu maine on ühiskonna silmis madal ja juba pikka aega. Selles on oma osa ka kümnendal koosseisul, kes on nelja aastaga peaaegu kahekordistanud endale makstavaid hüvitisi. Ja palk on endistviisi seotud riigi keskmisega, mis on taganud pideva palgatõusu.

Riigikogusse peaksid valimiste kaudu jõudma rahva parimad pojad ja tütred. Aga - iga valimise järel tekib Toompeale väike koopia Eesti ühiskonnast. Ka riigikogulaste seas on väga aktiivseid kodanikke, lihtsalt tublisid inimesi, aga ka elumerelaineil laveerijaid, juhusteotsijaid ja -kasutajaid, laiskvorste.

Peaaegu pool Riigikogu liikmeist moodustab seltskonna, kelle nägusid ega nimesid valijad kokku ei vii. Nende usinus seisneb vaid oma erakonna osutatud nupule vajutamises ja rahvaasemikele ettenähtud hüvitiste kasutamises.

Äripäev tahaks Riigikogus näha rohkem Eiki Nestoreid ja Marko Pomerantse. Vähendame Riigikogu kooseisu nupulevajutajate arvel - 71 liikmeni. Väiksem rahvaasemike arv tekitab tugeva konkurentsi erakonna sees liikmete vahel. Niimoodi pääsevad valimisnimekirjadesse erakondade eredamad esindajad.

Eestil elu on igapidi seadustega reguleeritud, need omakorda on harmoniseeritud Euroopa Liidu õigusaktidega. Reegleid peab edaspidi kohandama vaid sedapidi, kuidas elu edeneb. Selle tööga saab hakkama ka parlamendi väiksem koosseis. Eks täissaalis nupulevajutajad olid komisjonideski rohkem oma erakonna käsutäitjad - komisjonide sisuline töö ei peaks seega kannatama. Riigikogu hakkaks kaaluma iga välislähetust. Mõeldakse ka rohkem sellele, milleks Toompeale pürgiti.

Väiksemas seltskonnas annab tunda iga põhjuseta puudumine. Samuti paistab igaüks paremini silma - see distsiplineerib ka Riigikogu liikmeid. Väiksemat Riigikogu on odavam ülal pidada, aga see on tähtsuselt teisejärguline argument. Peamine on sellise Riigikogu teke, millest inimesed lugu peavad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing