Seminaril tuleb sülearvuti laadimisega ette raskusi

Riho Paramonov 09. oktoober 2007, 00:00

Valitseb suhtumine - klient on kuningas ja koostöö tarbija ning pakkuja vahel mitmekülgne. Kuid seda ainult seminarikorraldajat ja esinejat puudutavas osas.

Elementaarsete vahenditena on tavaliselt siinsetes seminariruumides kliendi päralt kirjapaber ja kirjutusvahendid. Esineja saab kasutada tahvlit ja markereid. Nendele lisanduvad reeglina teleekraan, videomakk, DVD-mängija, muusikakeskus, helivõimendus, dataprojektor ja grafoprojektor. Kõneleja etteastet kergendab oluliselt osutaja kasutamine. Keerukamate seadmete loetelu täiendavad multiprojektor, lipsu- ja raadiomikrofonid, tõlke- ja videokonverentside aparatuur. Vähemkasutatava, tehniliselt keerukate ja kallimate seadmete kasutamine toimub enamasti lisaraha eest. Ülemiste Hotellis on lisatasu eest esineja päralt ka rüperaal. Olümpia hotellis pakutakse lisaks sülearvutile ka LCD-monitore.

Sõltuvalt kohast võib tehnika rakendamisel määravaks kujuneda konkreetsete ruumide suurus ja sisustatus. Kui suurematesse ruumidesse on tihtipeale keeruline aparatuur (nt projektorid) sisse monteeritud, siis väiksemate puhul tuleb osa tehnikat ümber tõsta või leppida osalise varustatusega.

Suurema osalejaskonnaga seminaridel ei pruugi jaguda aga elektrikontakte sülearvuti vooluvõrku ühendamiseks. Varemalt pärssis see tugevalt seminari vältel töö tegemist ning arvuteid said vooluvõrku lülitada vaid seinaäärsete kohtade omanikud. Vajadusel sai küsida pikendusjuhet, kuid see on tülikas.

Viimaste tehnikasaavutustega varustatud Tallinna Ülikooli uue õppemaja konverentsijuhi Aivi Lintnermanni sõnul võib klient otsustada ükskõik mis ruumi kasuks, kui ruumi ei kasutata parajasti ülikooli õppetööks. Väiksemad ruumid on küll odavamad, kuid nendesse ei saa suuremate saalide püsitehnikat üle kanda. Lintnermann lisab, et seetõttu peab klient paratamatult tegema valiku detailse varustusega suurema saali või vähema varustusega väiksema ruumi vahel.

Üldiselt suudavad teenusepakkujad kiiresti reageerida ka juhul, kui klient on mingil põhjusel õigeaegselt jätnud tellimuse vajalikule tehnikale esitamata. Tallinn Hotelsi konverentsijuht Hannes Kuus toob näiteks nende City Hotel Portuse väiksemad seminarisaalid, mille hinnas dataprojektor ei sisaldu, kuid vajadusel suudab hotell selle saali organiseerida ühe tunniga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:37
    Otsi:

    Ava täpsem otsing