Maadevahetused - Rahvaliidu hauakivi

ÄP 10. oktoober 2007, 00:00

Meedias on kõlanud etteheited, et maadevahetuste uurimine on venima jäänud, mistõttu on justiitsminister Rein Lang pidanud vajalikuks kinnitada, et uurimine lõpetatakse veel sel aastal. Seda ei saa minister muidugi uurijaile ette kirjutada.

Äripäev ei näe maadevahetuste pikale veninud uurimises halba. Vastupidi - mida sügavamale kaitsepolitsei rahvaliitlaste maadega sehkendamistesse kaevub, seda enam tuleb ilmsiks seiku, mis kinnitavad, et uurimine polnud nõiajaht Rahvaliidule, nagu seda selle erakonna juhtpoliitikud üritavad näidata.

Järjest selgemaid piire hakkab võtma sidemetevõrgustik, mis ühendab Rahvaliidu tippe konkreetsete ärimeestega, kellest nii mõnigi kuulub ühiskonna eliidi hulka. Näiteks lipsab juhtumitest läbi Merko liidri Toomas Annuse nimi. Ja pinnale on kerkinud muidki päevavalgust kartvaid asju: Rahvaliidu aseesimees Ester Tuiksoo tunnistati kahtlustatavaks altkäemaksu võtmises.

Rahvaliidu juhtpoliitikute Jaanus Marrandi, Villu Reiljani ja Ester Tuiksoo äge sõnatuli uurijate vastu viitab toimetuse meelest selgelt, et uurijad on hakanud jõudma tõele lähedale. Selle avalikuks tõusmine tähendab Rahvaliidu kui erakonna põrumist, maadevahetustest saab Rahvaliidu hauakivi. Avaliku arvamuse küsitluste tulemused juba näitavad - selle erakonna populaarsusest on järel räbalad.

Reiljan oli sunnitud maha panema ministriameti ja taanduma ka erakonna liidri kohalt. Süüdistuse esitamine tähendab juba ka saadikupuutumatuse kallale minekut ning riigikoguliikme staatusest ilmajäämist. Sama asi võib oodata Tuiksood.

Kui asi ka süüdistuseni ega Rootsi kardinateni ei lähe, on Rahvaliit saanud ränga karistuse. Tulevad välja erakonna "äripartnerid", kaotab Rahvaliit ka oma rahastajad.

Toimetuse meelest on Reiljani ja tema käsilaste rahvatsirkus suureks õppetunniks nii Rahvaliidu liikmetele kui ka teiste erakondade - näiteks samuti autoritaarsete juhtide ning puuduva opositsiooniga Keskerakonna ja Reformierakonna- liikmeskondadele: liidrite juttu ammulisui uskuda ei maksa. Erakondades peab olema suurem sisekontroll.

Kapol tuleb lasta rahulikult oma tööd teha. See hirm, et kapost midagi Gestapo sarnast võiks tekkida, on liialdus. Asjata inimesi ei tülitata-pitsitata. Praegu on kaitsepolitsei käed tööd täis Rahvaliidu kahtlaste sidemete ja tehingute uurimisega.

Järgmisena võiks kaitsepolitsei ette võtta Keskerakonna ja Edgar Savisaare tegemised, eriti Tallinna linnas, Reformierakonna ning Riigimetsa Majandamise Keskuse segased rahaasjad, millele juhtis tähelepanu riigikontroll.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:05
Otsi:

Ava täpsem otsing