Pikaajalised projektid tasub Eestis ette võtta

Harry Tuul 23. oktoober 2007, 00:00

Millises Balti riigis on ettevõtlusele soodsaimad maksud? Sellele küsimusele üheselt vastata ei saa. Ettevõttesse on võimalik laias laastus investeerida kas ettevõttes osalust ostes või laenuna võõrkapitali kaasates. Viimasel juhul on Eesti vaieldamatu liider. "Võrreldes Läti ja Leeduga on Eesti paradiis," muheles advokaadibüroo Sorainen partner Janis Taukacs. "Võlainvesteerimisel on Eesti parim riik, sest siin intressi ei maksustata, ei ole seatud alakapitalisatsiooni reegleid."

Lätis ja Leedus on kehtestatud nn alakapitalisatsiooni reeglid: kogu investeering ei saa olla laenatud. Ernst & Young Balticu konsultant Margus Jõemaa rääkis, et Leedus kuulub kontrollitud laenult makstud intress maksustamisele, kui laen ületab omakapitali üle nelja korra. Kontrollitud laenu annab reeglina suuromanik.

"Eestis jälgitakse vaid seda, et laenult makstaks intressi turutingimustel, et intress ei oleks liiga kõrge," ütles Deloitte Advisory vanemkonsultant Ivo Vanasaun. "Kui välisinvestor soovib suuresti laenukapitali arvel soetada tegutsevad ettevõtted Eestis, Lätis ja Leedus, on mõistlik asutada Eestis emaettevõte, kes võtab pangast laenu," selgitas Vanasaun. Kuid Eesti eelis ei kesta kaua. Leedu ja Läti loobuvad ELi nõudel intressimaksetelt tulumaksu kinni pidamast vastavalt nelja ja kuue aasta pärast.

Kõik pöördub aga pea peale, kui uurida investeeringuid omakapitali. "Katastroof Eestis, samas kui üsna hea olukord Lätis ja Leedus," iseloomustas Taukacs.

Vanasauna sõnu kasutavad aktsia- või osakapitali investeerimise puhul kõik Balti riigid nn vabastusmeetodit. "Kui emaettevõtja asub ükskõik missuguses Balti riigis, tütarettevõtjalt saadud dividende emaettevõtja kasumina reeglina ei maksustata," selgitas Vanasaun, kelle sõnul maksuvabastuse tingimused on Lätis soodsaimad.

Eestis teenitud kasumit maksustatakse 22protsendise määraga sõltumata sellest, kas siin asub tütar- või emaettevõte. Tulumaks on kõrgem kui Lätis-Leedus.

"Kui ettevõtja tahab kasumi kohe dividendina välja maksta, on soodsam kasumit deklareerida Lätis või Leedus. Projektid, kus kogu kasum reinvesteeritakse, on soodsamad Eestis," ütles Vanasaun.

Üle Baltimaade tegutseva BDG juhatuse liikme Priit Rebase sõnul ei saa investorite käitumist vaadata ainult dividendide või kasumi maksustamisest lähtuvalt.

Rebase sõnul on otsuse tegemisel oluline asukohariigi stabiilsus, reputatsioon, seadusandlus, pangasüsteemi usaldusväärsus, maksusüsteem ja ettevõtluskeskkond. "Isegi kliima mängib rolli."

Ka advokaadibüroo Sorainen partneri Janis Taukacsi sõnul ei mõjuta äriotsuseid ainult maksud. Äri alustamisel arvestatakse selle lihtsusega. "Äri tahab alustada võimalikult odavalt," sõnas Taukacs.

Eestis peaks Rebase sõnul eelkõige tähelepanu pöörama stabiilse keskkonna loomiseks. "Eestis on kahjuks ikka veel vahel olukordi, kus seadus võetakse vastu täna ja pannakse homme kehtima. See ei ole hea tava ega mõju hästi meie riigi reputatsioonile investeeringute tegemise või hoidmise kohana," lausus ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:07
Otsi:

Ava täpsem otsing