Kaubandusettevõtetel madalad logistikakulud

Tanel Raig 31. oktoober 2007, 00:00

Eesti tootmisfirmade logistikakulud on aga Läänemere ääres suurimaid.

Tootmis- ja kaubandusfirmadel paluti hinnata oma ettevõtte logistilisi kulutusi eelpool nimetatud kulugruppide lõikes, protsendina käibest.

Uuringu tulemuste järgi moodustavad Eesti tootmisfirmadel logistikakulud keskmiselt 13,8% ja kaubandusfirmadel 13,3% käibest ehk Eesti ettevõtetel keskmiselt 13,5%.

Võrdluseks: Soomes tehtud analoogilise uuringu järgi on sealsete ettevõtete keskmine logistiline kogukulu 13% käibest. Suurimad logistilised kulugrupid on transpordi- ja varude säilituskulu.

Eesti tootmis- ja kaubandusfirmade logistilisi kulusid teiste Läänemere regioonide ettevõtete logistikakuludega (tulemused pärinevad Eestiga analoogilistest kohalikest logistikauuringutest) võrreldes torkab silma, et Eesti tootjate logistikakulud on ühed kõrgemad. Eelkõige tänu märkimisväärselt kõrgematele säilituskuludele.

Tootjaile vastupidi on Eesti kaubandusfirmade logistikakulud väikseimad suuresti tänu madalatele laokuludele.

Üldse on tulemus, kus Eesti tootjate logistilised kulud on kaubandusfirmade omadest kõrgemad, üsna üllatav. Tavaliselt on kaubandusfirmade logistilised kulud nende tegevuse spetsiifika tõttu (suuremahulisem ja keerukam jaotuslogistika) tootjate omadest mõnevõrra suuremad.

Uuringu tulemused kinnitasid ka pöördvõrdelise seose olemasolu firmade suuruse (käibe järgi) ja logistiliste kulude (protsendi järgi käibest) vahel - mida suurem on firma, seda väiksem on logistiliste kulude osakaal käibest. Seos kaubandusfirmade puhul on toodud graafikus.

Tootjate puhul saab ainult väita, et väikefirmade (aastakäive 2-10 miljonit eurot) logistiliste kulude protsent käibest on ca 12% madalam kui mikrofirmade oma (aastakäive kuni 2 miljonit eurot). Rohkemat ei luba järeldada uuringus osalenud keskmiste (aastakäive 10-50 miljonit eurot) ja suurte (aastakäive üle 50 miljoni euro) firmade vähesus.

Käesoleva aasta jaanuaris-veebruaris tehti rahvusvahelise uurimisprojekti LogonBaltic raames Eesti firmade hulgas logistikauuring.

Interreg III B projekt LogOnBaltic on suunatud Läänemere regioonide integratsioonile logistikakompetentsi tõstmise valdkonnas. Projekti raames analüüsitavad Läänemere regioonid on Eesti, Edela-Soome, Hamburgi ja Lääne-Mecklenburgi regioonid Saksamaal, Kirde Poola, Leedu, Läti, Peterburi regioon Venemaal, Taani ja Östergotlandi regioon Rootsis.

Eesti valimisse kuulus 2960 tootmis-, kaubandus- ja logistikaettevõtet. Valimisse mittekuulunud firmad vastasid avaliku kodulehekülje kaudu. Eestis vastas veebiankeetidele 186 firmat (146 valimi firmat + 40 valimisse mittekuuluvat ettevõtet). 38% vastanuist olid tootmisfirmad, 38% kaubandusfirmad ning 24% logistikateenuseid osutavad firmad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:37
Otsi:

Ava täpsem otsing